Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ένα σύντομο οδοιπορικό στα εξωκκλήσια της Γραμματικούς Αιτωλ/νίας

Ο Ιερός Ναός Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς παραθέτει ένα μικρό οδοιπορικό στα εξωκκλήσια που έχει στην δικαιοδοσία του, καθώς και τις ανάλογες εργασίες που έγιναν την τελευταία διετία, έργα συντήρησης, επισκευής και αποκατάστασης ζημιών. Ευχόμαστε ο Απόστολος Φίλιππος να σκέπει όλους τους κατοίκους της Γραμματικούς, τους ευλαβείς δωρητές και όλον το κόσμο.

Το εκκλησάκι του Αγίου Πνέυματος (Αγία Τριάδα)

       Το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος (Αγία Τριάδα) είναι το πρώτο που αντυκρίζει κανείς, ερχόμενος απο Μεσολόγγι ή Αγρίνιο και όταν πρωτομπάινει στο χωριό. Χτίστηκε το 1936 από τους κατοίκους της Γραμματικούς. Προσφάτως, εν έτει 2009 κατόπιν ενεργειών του Εφημερίου μας και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ανακαινίσθηκε εσωτερικά ολοσχερώς. Συγκεκριμένα γκρεμίστηκαν οι κουφιες αμμακονίες, οι εσωτερικοί τοίχοι, έγινε αρμολόγηση και αμμοβολή εσωτερικά, διορθώθηκαν πολλές ατέλειες στο τέμπλο το οποίο και βάφτηκε, τοποθετήθηκε ηλεκτρικό ρεύμα που δεν υπήρχε, επιδιορθώθηκε η σκεπή που έβαζε νερά, αποκαταστάθηκε εσωτερικά το ταβάνι με καινούρια υλικά, βάφτηκε εξωτερικά καθώς επίσης και δενδροφυτεύτηκαν πλατάνια προς σκίωμα των προσκυνητών


O ιστορικός Ναός του Αγίου Πνεύματος απο μακρυά

Η είσοδος του Ναού

Φτάνοντας στο εκκλησάκι

Το προσφάτως ανακαινισμένο τέμπλο

Το τέμπλο του Αγ Πνεύματος
Αγιο Πνεύμα εσωτερικά

Το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους

     Ενα από τα σημαντικότερα εξωκκλήσια της Γραμματικούς, όπου οι κάτοικοι σέβονται και ευλαβούνται είναι το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους το οποίο βρίσκεται στον κάμπο προς τη λίμνη Τριχωνίδα. Το εκκλησάκι αυτό χτίστηκε με αποκλειστικές δωρεές των κατοίκων της Γραμματικούς και στα τέλη του 2008 ανακαινίσθηκε και αυτό εκ βάθρων λόγω των πολλών καταστροφών που υπέστη απο τον σεισμό της Τριχωνίδας τον Απρίλιο του έτους 2007. Πιο συγκεκριμένα επισκευάσθηκε η σκεπή και το εσωτερικό ταβάνι, γκρεμίστηκαν οι εσωτερικές τοιχοποιείες, τοποθετήθηκε εσωτερικό μεταλλικό πλέγμα σε όλους τους τοίχους, βάφτηκε εξωτερικά και εσωτερικά και τοποθετήθηκαν μεταλλικά στηρίγματα εντός του Ιερού Βήματος για να αποφευχθούν μελλοντικές ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί οτι στον Αγιο Χαράλαμπο τρέχουν με ευλάβεια πάρα πολλοί κάτοικοι του χωριού και με δάκρυα στα μάτια ικετεύουν μπροστά στη θαυματουργή εικόνα που αναπαριστά ολόσωμο τον Αγιο και αυτός, ακούει τους πόνους απο τις καρδιές και επεμβαίνει θαυματουργικά.



Η θαυματουργή εικόνα του Αγίου


Το ανακαινισμένο ταβάνι με την εικόνα του Παντοκράτωρα

Ο παλαιός και ιστορικός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής
    Ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, είναι ο παλαιός Ναός του χωριού, πρίν φτιαχθεί ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Φιλίππου. Βρίσκεται σε ύψωμα , μέσα στα πεύκα σε ένα ειδιλιακό τοπίο με απέραντη θέα τη λίμνη της Τριχωνίδας, το Αγρίνιο, τα χωριά του δημου Θεστιέων ( Καινούργιο Παραβόλα ..), το Παναιτωλικό όρος καθώς επίσης και τα βουνά της Ακαρνανίας. Χτίστηκε το έτος 1918, και εκεί στεγάζονταν και λειτουργούσε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής το δημοτικό σχολείο της Γραμματικούς. Το έτος 2007 έγινε αρμολόγημα και εξωτερική αμμοβολή και προσφάτως έγινε αρμολόγημα και εσωτερική αμμοβολή, συντήρηση και καθαρισμός του τέμπλου και αμμοβολή στο δάπεδο του Ναού.
Ανεβαίνοντας το μονοπάτι για την Εκκλησία
Το μονοπάτι απο το χωριό στην Εκκλησία που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Ναού πριν φτιαχθεί ο σημερινός δρόμος

Ο Ναός εξωτερικά

εξωτερικά ο Ναός μας

Το τέμπλο του Ναού με τις διακοσμημένες κολώνες

Το καμπαναριό

Η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής


Η εικόνα του Αγ Σπυρίδωνα αριστερά στο τέμπλο

Ο Εσταυρωμένος στην κογχη του Ιερού Βήματος που ανάγεται από τον 19ο αιώνα

 
Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων
( ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ )
Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, είναι το πιο πρόσφατο χρονικα εκκλησάκι και αυτό χτίστηκε προ 20ετίας περίπου επί αειμνήστου π Βασιλείου Κοτρώτσου, εφημερίου τότε της Γραμματικούς και κατόπιν ενεργειών των αειμνήστων κτιτόρων του, της οικογενείας Κοτρώτσου οι οποιοι και παρείχαν δωρεάν και το οικόπεδο και τα έξοδα ανέγερσεως. Είναι αφιερωμένο στους Αγίους Θεοδώρους και κάθε χρόνο πλήθος πιστών συρρέουν να προσκυνήσουν τη χάρη Τους.


Το τέμπλο του Ναού

Η εικόνα των Αγίων Θεοδώρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου