Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Θεοφάνεια στην Πάτρα


Επίκεντρο του εορτασμού για την πόλη του Πρωτοκλήτου Μαθητού του Κ.Η.Ι.Χ. Αποστόλου Ανδρέου, την Πάτρα, ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελιστρίας, όπου τελέσθηκε Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας σχηματίσθηκε πομπή με προορισμό τον λιμενοβραχίονα- ακολουθώντας μετά από πολλά έτη την παλαιά πλέον διαδρομή, αυτή του πεζόδρομου της Αγίου Νικολάου- όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος αγίασε τα ύδατα και έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από πλοίο που ευρίσκετο εντός του λιμένος.Κατακλύσθηκε ο Ναός από πιστούς, ενώ χιλιάδες ήσαν αυτοί που παρευρέθησαν στον καθαγιασμό των υδάτων.
Στον εορτασμό, παρέστησαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, ο πρώην υπουργός Γρηγόριος Σολωμός, η Περιφερειάρχης Ηπείρου Δήμητρα Μπάστα – Γεωργακοπούλου, ο βουλευτής Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Για την ανάδυση του Τιμίου Σταυρού βούτηξαν στα παγωμένα ύδατα του Πατραϊκού περί τους 25 νέους. Στο νεαρό που ανέσυρε πρώτος τον Σταυρό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος δώρισε επιστήθιο χρυσό Σταυρό, στους υπολοίπους από μια εικόνα.
Συλλειτούργησαν, ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Μιχαήλ Καραμπατάκης, π. Χρήστος Σερέτης, οι Διάκονοι Σεραφείμ Αργυρόπουλος, Γερβάσιος Παρακεντές, Γεώργιος Σμεράιδος, ενώ στην πομπή συμμετείχε και ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αρχιμανδρίτης π. Θεοδόσιος Τσιτσιβός.

Ι. Ν. ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ
Στην άνω πόλη, τεράστιο ήταν σήμερα το εκκλησίασμα στον αρχαιότερο Ιερό Ναό της Ι. Μ. Πατρών. Ιερούργησε και ομίλησε ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Χριστοδουλόπουλος με συλλειτουργούς τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Σταυρόπουλο και τον Διάκονο Νικόλαο Δαραμούσκα.
Ο στολισμός του Ναού είναι όπως κάθε χρόνο μοναδικός και μετά την Θεία Λειτουργία και την Ιερά Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, σχηματίσθηκε πομπή με προορισμό την Δεξαμενή της πόλεως των Πατρών, όπου έγινε ο αγιασμός των υδάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου