Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος, στα Σκλάβαινα Βόνιτσας.

 Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε εις μνήμην του τοπικού Αγίου Οσιομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος, που μαρτύρησε μαζί με τους πέντε συμμοναστές του στα Σκλάβαινα Βόνιτσας.Η Ιερή Ακολουθία τελέσθηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου το απόγευμα, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου, που βρίσκεται στο χώρο του μαρτυρίου του και χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. ΚΟΣΜΑΣ 

 .

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. ΚΟΣΜΑΣ, τόνισε την αναγκαιότητα να ομολογήσουμε Χριστό και στη σύγχρονη εποχή, όπως το έπραξε άλλοτε ο Άγιος Βλάσιος μαζί με τους αδελφούς του, όταν βρέθηκαν στο δίλημμα να επιλέξουν Χριστό ή ελεύθερη ζωή. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σύντομα να πραγματοποιηθεί η επίσημη αγιοκατάταξη του τοπικού Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος, ενώ διαπίστωσε ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι πιστοί προσέρχονται στο ναό για να προσκυνήσουν τον Άγιο και έδωσε την ευχή να μετατραπεί ο ναός σε ένα παναιτωλοακαρνανικό προσκύνημα.
Ο Άγιος ιερομάρτυς Βλάσιος ο Aκαρνάν, γεννήθηκε το έτος 950 μ.Χ. και διετέλεσε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου στην σημερινή περιοχή Σκλάβαινα Βόνιτσας, πλησίον της Παλαίρου. Ασκήτευε στην Ιερά Μονή μαζί με άλλους πέντε μοναχούς, ώσπου το 1006 μ.Χ. Αγαρηνοί πειρατές, εισέβαλαν στην Ιεαρά Μονή και υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια τον Άγιο με τους υποτακτικούς του και τελικά τους αποκεφάλισαν την 19η Δεκεμβρίου του 1006 μ.Χ. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση ο Άγιος από το 1915 παρουσιάζονταν σε κατοίκους των Σκλαβαίνων και τους προέτρεπε να πραγματοποιήσουν εκσκαφή για την ανεύρεση των λειψάνων του και την ανέγερση Ναού αφιερωμένου στη μνήμη του.
Ο Άγιος Βλάσιος ο Ακαρνάν όμως, έγινε γνωστός μόλις το 1923, όταν εμφανίστηκε στην Ευφροσύνη Κατσάρα και με υπόδειξή του βρέθηκαν ο τάφος του και τα Ιερά του Λείψανα. Εμφανίστηκε επανειλημμένα σε πιστούς καθώς και στον γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος στις 20 Μαΐου του έτους 1980 μετέβη στον τάφο του Αγίου στα Σκλάβαινα και ομολόγησε την αγιότητά του. Η μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος, συνεορτάζεται -τουλάχιστον μέχρι την επίσημη αγιοκατάταξή του- στις 11 Φεβρουαρίου μαζί με τον συνώνυμο Άγιο Βλάσιο Επίσκοπο Σεβαστείας.

Πηγή: Xiromeronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου