Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

6 χρόνια απο την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Θεοκλήτου

Γράφει ο αξιότιμος κ Χρήστος Σιάσος στο βιβλίο του οι Επίσκοποι Αιτωλίας και Ακαρνανίας απο το 343 μΧ έως και σήμερα:

Ο Θεόκλητος, κατά κόσμο Λουκάς Αβραντινής, γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Κάτω Βλασία Καλαβρύτων από πτωχούς και πολύτεκνους γονείς. Ήταν το τέταρτο από τα δέκα παιδιά της υπερπολύτεκνης οικογένειας του Ιωάννη και της Νικολίτσας Αβραντινή. Εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου μεγάλωσαν τον Λουκά και τα άλλα αδέρφια του οι θεοσεβείς γονείς του. Φτώχια και δυστυχία την εποχή εκείνη και όπως μου έλεγε ο Αείμνηστος Ιεράρχης μεταξύ των άλλων «…Ξυπόλητος πήγαινα στο Σχολείο για να μάθω γράμματα…». Τα εγκύκλια γράμματα τα έμαθε στο χωριό του και πολύ μικρός, δεκαπέντε χρονών, πήγε στην Ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Στη Μονή της Αγίας Λαύρας ο Λουκάς ήταν υπό την επίβλεψη των Πατέρων της Μονής και γαλουχήθηκε στην Πίστη και την Αρετή μαθαίνοντας τα Ιερά Γράμματα της Εκκλησίας.
Από τον Γέροντά του Αείμνηστο Γαβριήλ Βλάχο εκάρη Μοναχός. Οι Πατέρες της Μονής μόλις είδαν τη μεγάλη θέληση που είχε ο μικρός δόκιμος Μοναχός Λουκάς τον παρότρυναν να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Γυμνάσιο των Καλαβρύτων. Το 1943 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Θεόκλητο, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας(1957 – 1962), όπου έλαβε και το όνομα Θεόκλητος. Μέχρι το έτος 1949 υπηρέτησε στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας.Τον Ιούνιο του 1946 προχειρίσθηκε Πρεσβύτερος και του απονεμήθηκε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και πνευματικού από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αγαθόνικο.
Ο Μητροπολίτης Αγαθόνικος βλέποντας τις ικανότητες του Θεοκλήτου τον διόρισε Ηγούμενο στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας.Εκεί υπηρέτησε μεζήλο και αυτοθυσία την Μονή της γενέτειράς του και κατόρθωσε σε λίγο χρόνο να την αναβαθμίσει και να την κάμει Ιερό προσκύνημα στην περιοχή.
Το έτος 1949 έδωσε εξετάσεις στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία πήρε πτυχίο το έτος 1954.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπηρέτησε ως εφημέριος στον Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου «Καπνικαρέας». Το 1955 γίνεται Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών από τον Μητροπολίτη Θεόκλητο και όταν ο Μητροπολίτης γέροντάς του έγινε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τον ακολουθεί ως Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.Μετά από λίγο χρόνο λαμβάνει τον τίτλο του Μέγα Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής των Αθηνών.
Το 1965, στις 21 Νοεμβρίου, εκλέχτηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και χειροτονείται Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.Κατά τους χρόνους της Κατοχής τιμήθηκε με το παράσημο ανδρείας.

Η εκκλησιαστική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1943, όταν και χρίστηκε διάκονος.Διετέλεσε Εφημέριος του Πανεπιστημιακού Ιερού Ναού της Καπνικαρέας, Πρωτοσύγκελος και Εφημέριος σε Πάτρα και Αθήνα. Διετέλεσε τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτας.
Το έργο του πολυποίκιλο και όσοι τον γνώρισαν προσωπικά, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν. Βοήθησε και χτίστηκαν πάρα πολύ Ιεροί Ναοί σε όλο το Νομό, ίδρυσε φιλόπτωχα ταμεία, οικοτροφεία, γηροκομείο και ορφανοτροφείο, ενώ ποτέ δεν έχασε την επαφή με τους πιστούς της Μητροπόλεώς του. Αφοσιώθηκε στο έργο του ως καλός Ποιμένας με ένα και μοναδικό σκοπό, την Θρησκευτική, Ηθική και Εθνική ανασυγκρότηση όλης της Μητροπόλεώς του. Η προτροπή του Αποστόλου Παύλου προς Τίτο που λέει, «Δει γαρ τον Επίσκοπον Ανέγκλητον είναι ως Θεού οικονόμον, μη αυθάδη, μη οργίλον, μη πάροινον, μη πλήκτην, μη αισχροκερδή,αλλά φιλόξενον, φιλάγαθον, σώφρονα, δίκαιον, όσιον εγκρατή…» ταιριάζει απόλυτα στο Αρχιερέα Θεόκλητο. Ευλαβής, Ορθόδοξος αγωνιστής κληρικός, με πίστη που ακτινοβολούσε, άριστος και φλογερός κήρυκας του Θείου Λόγου. Αγαπήθηκε από όλους τους πιστούς για το ήθος του, την προσφορά του και το μεγάλο έργο στην περιοχή της Μητροπόλεως και όχι μόνο.
Πέρα από τα ποιμαντικά του καθήκοντα, τα οποία περιελάμβαναν περιοδείες μέχρι των πλέον απομεμακρυσμένων χωριών της μεγάλης αυτής Μητροπόλεως, τον εγκαινιασμό πολλών Ιερών Ναών, επισκέψεων σε όλα τα Σχολεία του Νομού, την άμεση επικοινωνία με όλους του κατοίκους της Περιφέρειας και τους Κληρικούς, προχώρησε στην κατασκευή σημαντικών έργων και δίκαια μέσα από αυτό το βιβλίο θα τον ονομάσουμε, «Ο Δεσπότης των πολλών και μεγάλων Έργων». Κατά περιόδους τοποθετήθηκε με αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου τοποτηρητής των Ιερών Μητροπόλεων Άρτας και Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου. Ήταν ο μακροβιότερος Μητροπολίτης των Μητροπόλεων του Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας από το 343 μ. Χ. μέχρι σήμερα, αφού υπηρέτησε ως Επίσκοπος επί σαράντα ολόκληρα χρόνια.

Τα έργα του Μητροπολίτου Θεοκλήτου είναι πάρα πολλά γι΄ αυτό θα τα αναφέρουμε τα περισσότερα ονομαστικά.
Ανέγερση νέων Μητροπολιτικών Γραφείων στο Μεσολόγγι.Δημιουργία Εκκλησιαστικού Μουσείου.Ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του Δροσίνειου Ορφανοτροφείου στο Μεσολόγγι. Θεμελίωσε και ολοκλήρωσε την ανέγερση νέας πτέρυγας κελιών στην Ιερά Μονή Αγίου Συμεών στο Μεσολόγγι.Ηλεκτροφωτισμός όλου του χώρου στην Ιερά Μονή Αγίας Ελεούσας, ανέγερση Μοναστικού συγκροτήματος, κατασκευή Σταυρού ύψους 16 μέτρων, προτομή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, προτομή του Καλόγηρου Γιάννη Γούναρη, ανακατασκευή του δρόμου προς την Ιερά Μονή.Ανακατασκευή των Ιερών Μονών Κατερινούς στη ΓαβαλούΜακρυνείας και Αγγελοκάστρου.Αγορά οικοδομήματος στην Πάτρα για τις ανάγκες των σπουδαστριών από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.Ανέγερση κτιρίου στις Κατασκηνώσεις Αγίου Γεωργίου Αστακού.Ανέγερση Οικοτροφείου για κορίτσια στην Αμφιλοχία.Ανέγερση Οικοτροφείου για αγόρια στον Αστακό.
Ανέγερση πολλών Ιερών Ναών σε όλη την περιφέρεια της Μητροπόλεως.Αποπεράτωση πτέρυγας και λειτουργία του Σελιβείου Γηροκομείου Μεσολογγίου.Λειτουργία μαθητικών Κατασκηνώσεων στην περιοχή της Αμφιλοχίας.Λειτουργία μαθητικών Οικοτροφείων στο Θέρμο, Αμφιλοχία, και στον Αστακό.Λειτουργία Πνευματικών Κέντρων στον Αστακό, στο Αγρίνιο και στην Κατοχή.Λειτουργία Σχολής Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο.Με δικά του χρήματα έχτισε στην Κορέα αίθουσα κατηχητικού Σχολείου αφιερωμένη στη μνήμη της μητέρας του και την ονόμασε: «Αίθουσα Νικολίτσας Αβραντινή».
Καθιέρωσε κάθε Κυριακή Θρησκευτικές ομιλίες από το Ραδιοφωνικό Σταθμό Μεσολογγίου.Καθιέρωσε τις μηνιαίες Ιερατικές συνάξεις στο Αγρίνιο.Καθιέρωσε Κύκλους μελέτης της Αγίας Γραφής σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο.Καθιέρωσε την Εορτή των Τριών Ιεραρχών, 30η Ιανουαρίου,με εκδηλώσεις προς τιμήν των Εκπαιδευτικών της Μητροπόλεως.Χειροτόνησε πολλούς νέους κληρικούς και φρόντιζεγια την επιμόρφωσή των σε Ιερατικές Ανώτερες Σχολές.Καθιέρωσε την Ημέρα της Αγάπης με σειρά εκδηλώσεων.Καθιέρωσε εβδομάδα αιμοδοσίας, γιατί ήταν και ο ίδιος αιμοδότης.Πραγματοποιούσε συχνές επισκέψεις σε Νοσοκομεία, Στρατιωτικές Μονάδες, Δημόσιες Υπηρεσίες και Κατασκηνώσεις.Επανεξέδωσε το περιοδικό της Ιεράς Μητροποόλεως, «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ».Ετησίως τύπωνε το ημερολόγιο τσέπης και τοίχου της Ιεράς Μητροπόλεως, με διάφορα κάθε χρόνο θέματα χριστιανικού περιεχομένου.Τύπωσε την συλλογή ποιημάτων του Αειμνήστου Κ. Καλλινίκου με τίτλο: «Δάφναι και Μυρσίναι».Τύπωνε και διένειμε πληθώρα εγκυκλίων Ποιμαντορικού, Διδακτικού, Κοινωνικού, Κατηχητικού και Εθνικού ενδιαφέροντος και άλλα θέματα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου