Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Μερικές ταπεινές σκέψεις για την φετινή κατηχητική χρονιά στον Ιερό Ναό Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς

1. Δημιουργία Κέντρων Νεότητος (ήδη έχει δημιουργηθεί στον Ιερό Ναό Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς το έτος 2012). Εκεί απασχολούνται αποκλειστικά τα παιδιά με παιχνίδια, με παρουσίαση εκκλησιαστικών νεανικών εκπομπών, νεανικού προβληματισμού, με συζητήσεις, με κηρύγματα, με τη διάδοση του  Ευαγγελικού Λόγου.
2.  Λειτουργία Δανειστικής βιβλιοθήκης, με βιβλία ποικίλου ενδιαφέροντος, όχι μόνο θεολογικά. Στην ενορία μας έχουμε ήδη  δημιουργήσει μια πρότυπη δανειστική βιβλιοθήκη στο Κέντρο Νεότητος του Ιερού Ναού Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς. Η βιβλιοθήκη αυτή, ήδη φιλοξενεί βιβλία εκκλησιαστικού- θεολογικού περιεχομένου, αγιορείτικα βιβλία, αντιαιρετικά, πατερικά, Εκκλησιαστικές εγκυκλοπαίδειες, εγκυκλοπαίδειες γενικού ενδιαφέροντος, επιστημονικά, ιστορικά και φιλολογικά βιβλία,   προς δανεισμό των παιδιών μας, με απώτερο και μόνο σκοπό την  ψυχική και πνευματική ωφέλεια αυτών.
3. Θα πρέπει να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νέων στις νέες τεχνολογίες. Εάν υπάρχει η δυνατότητα αγοράς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, μιας και οι νέοι έχουν ιδιαίτερη ροπή στις νέες τεχνολογίες. Οφείλουμε να πηγαίνουμε με το ρεύμα της εποχής, να μην είμαστε συντηρητικοί έχοντας παρωπίδες, φυσικά όμως σύμφωνα με τα δόγματα της Ορθοδόξου πίστεως και σύμφωνα με αυτά που η εκκλησία μας κελεύει. Ήδη ο Ιερός Ναός μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς υψώνει φωνή στο διαδίκτυο, μέσα από την Ιστοσελίδα που διαχειρίζεται.
4. Έχουμε προμηθευτεί μπλοκ ζωγραφικής για τα παιδιά του Κατηχητικού, καταλόγους με χειροτεχνίες με εκκλησιαστικά θέματα. Οι κατάλογοι αυτοί είναι πιο χρήσιμοι από όσο νομίζουμε: σε αυτούς θα βρούμε, εκτός από χειροτεχνικό υλικό, βιβλία χειροτεχνιών τα οποία μας καθοδηγούνε, παιχνίδια κλειστού και ανοικτού χώρου τα οποία ενδεχομένως να εξοπλίσουν έναν παιδότοπο στο κατηχητικό ή έναν εξωτερικό χώρο διαμορφωμένο για παιχνίδι, άλλα παιδαγωγικά βιβλία, CDs με τραγούδια και DVDs με ενδιαφέρουσες ταινίες για παιδιά.
5. Ψυχαγωγία και ομαδικό παιχνίδι που θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε το ομαδικό παιχνίδι και να τονώσουμε το μάθημά μας με νότες γέλιου
6.  Εκδρομές σε διάφορους θρησκευτικούς χώρους, Ιερά Μοναστήρια, εκπαιδευτικές εκδρομές. Έχουμε προγραμματίσει εκδρομή στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μάνδρας Θέρμου με κατάλληλη ομιλία στο Κρυφό Σχολείο που υπάρχει εκεί και κυρίως ενημερώνοντας τους νέους για τον ρόλο της Εκκλησίας μας κατά την περίοδο του 1821, επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μυρτιάς.
7. Εξορμήσεις στη φύση. Έχουμε προγραμματίσει αναδάσωση, με δέντρα κυρίως πεύκων στο προαύλιο του Παλιού Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Γραμματικούς.
8. Η πρεσβυτέρα ως απόφοιτος Πληροφορικής,  έχει αναλάβει την εκμάθηση βασικών αρχών και εννοιών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στ παιδιά του Δημοτικού Σχολείου 
9. Αθλοπαιδείες για τα παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου. Κάθε χρόνο διοργανώνει η ενορία μας Τουρνουά μπάσκετ με τη συμμετοχή άνω των 25 παιδιών και ανταλλαγή δώρων στο τέλος. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι μια αθλητική γιορτή για τους νέους που απολαμβάνουν την αληθινή ψυχαγωγία, ζώντας μέσα στη φιλόξενη αγκαλιά της τοπικής Εκκλησίας. Τα παιδιά χαίρονται το παιχνίδι, δίνοντας προτεραιότητα στην αξία της συμμετοχής και του έντιμου παιχνιδιού, του ευ αγωνίζεσθαι. Οφείλουμε όμως μια απαραίτητη διευκρίνιση για κάθε επιφυλακτικό: η Εκκλησία δεν τείνει να εξελιχθεί σε αθλητικό σωματείο. Αποδεικνύει όμως έμπρακτα ότι δεν είναι ένας χώρος ανάπαυσης για ηλικιωμένους, αλλά ένας χώρος ζωτικός και ζωντανός, όπου οι νέοι άνθρωποι μπορούν να γευθούν την αγάπη, την χαρά και την ελευθερία που σκορπίζει απλόχερα ο Χριστός, κατανοώντας τις ανάγκες του όλου ανθρώπου..
10. Για πρώτη χρονιά φέτος οργανώνουμε μια σχολή παρασκευής προσφόρου για τα κορίτσια του Δημοτικού και Γυμνασίου προκειμένου να μάθουν πως παρασκευάζεται σωστά ένα πρόσφορο που θα χρησιμοποιηθεί στη Θεία Λειτουργία. Την οργάνωση αυτή θα την έχει η Πρεσβυτέρα μου
11. Ποιμαντικες επισκέψεις. Ο  Ιερός Ναός μας διοργανώνει κάθε χρόνο ποιμαντική επίσκεψη παραμονές των Χριστουγέννων στο Γηροκομείο Αγρινίου, τα παιδιά λένε τα κάλαντα στους ηλικιωμένους. Πέρυσι κατά το 2012 πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Γηροκομείο Αγρινίου όπου με την καθοδήγηση της υπεύθυνης δώσαμε νότες χαράς και εορτάσιμες ευχές στους ξεχασμένους από τις οικογένειές τους γέροντες και γερόντισσες, προσφέραμε  2 δοχεία ελαιόλαδο για τις ανάγκες του ιδρύματος αλλά και γλυκίσματα.
       Συμπερασματικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως «αἱ ἡμέραι πονηραὶ εἰσίν», εκτιμούμε πως η Εκκλησία μας μέσα από το έργο της, έργο διακονίας και αγάπης στα μικρότερα αδέλφια μας, πρέπει να είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα και τα προβλήματα που απασχολούν το σύγχρονο νέο. 
      Τα οικονομικά της ενορίας του Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς είναι πενιχρά. Προσπαθούμε όμως με όλες μας τις δυνάμεις να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας, γιατί αυτό είναι το καθήκον και το χρέος μας. Αυτά ορκιστήκαμε κατά την ημέρα της χειροτονίας μας  ενώπιον του Ιερού Θυσιαστηρίου. Τα παιδιά μας πρέπει να νιώσουν ότι η Εκκλησία είναι το σπίτι τους, μια μεγάλη αγκαλιά που θα είναι πάντα ανοιχτή για να τα δεχτεί. Διαφορετικά έχουμε «χάσει το παιχνίδι». Ο Κύριος μας έχει εμπιστευθεί τις αθάνατες ψυχές των παιδιών της πατρίδας μας. Περιμένει πολλά απ’ τον καθένα μας. Οφείλουμε επομένως όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου