Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Οι 3 Άγιοι νεομάρτυρες του Αγρινίου


Οι  τρείς Άγιοι Νεομάρτυρες Λάμπρος, Θεόδωρος και Ανώνυμος  μαρτύρησαν στο Αγρίνιο (Βραχώρι) στις 2 Νοεμβρίου το 1786. Κατάγονταν από την Πελοπόννησο και ήταν έμποροι.
Παραμένοντας καιρό στα Γιάννενα για εμπορικούς λόγους, το 1786 αποφάσισαν να επιστρέψουν  στην Πατρίδα τους. Ξεκίνησαν λοιπόν και φθάνοντας στο Βραχώρι  σημερινό Αγρίνιο είπαν να διανυκτερεύσουν εκεί.
Στην είσοδο της πόλης βρίσκονταν Τούρκοι φύλακες που εισέπρατταν φόρους από ταξιδιώτες και θέλησαν να τους φορολογήσουν.  Οι τρεις έμποροι είπαν  να φύγουν προς την πόλη για να μην πληρώσουν φόρο.
Έτσι περνώντας από  τον χώρο που κάθονταν οι φύλακες πήγαν σε κάποιο σπίτι για να περάσουν την νύχτα, εκεί τους παρακολούθησε ένας Τούρκος που άκουσε τι έλεγαν μέσα στο σπίτι. Όταν όλα αυτά έγιναν γνωστά τους συνέλαβαν και τους βασάνισαν και στη συνέχεια τους πήγαν στον Κριτή για να τους δικάσει.
Οι τρείς μάρτυρες είπαν την αλήθεια λέγοντας με μια φωνή : «Εμείς πίστη δεν αλλάζουμε, είμαστε και μένουμε Χριστιανοί». Ο Δικαστής μόλις άκουσε αυτά έδωσε εντολή να βασανιστούν και να κλειστούν στη φυλακή. Οι τρείς μάρτυρες πέρασαν πολλές ημέρες στη φυλακή νηστικοί, διψασμένοι και βασανισμένοι. Τους ξαναπήγαν στον Δικαστή και ξανά ομολόγησαν για την πίστη τους, ακολούθησαν νέα βασανιστήρια και ο κριτής πήρε την απόφαση να τους θανατώσουν και διέταξε να τους βασανίσουν με ξυλοδαρμό και να τους θανατώσουν με απαγχονισμό. Τον έναν τον κρέμασαν στον πλάτανο που είναι κοντά στον Άγιο Δημήτριο καθώς και τον δεύτερο, τον τρίτο τον πήγαν στην πόλη και εκεί είχε τον ίδιο θάνατο με τους άλλους δύο.  Έτσι οι τρείς νεομάρτυρες βρήκαν φρικτό θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου