Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Ποιμαντορική Εγκύκλιος για την έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων


Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΚΟΣΜΑΣ

Προς  τους  γονείς  των  μαθητών  και  μαθητριών  των  Δημοτικών,  Γυμνασίων  και  Λυκείων  της  καθ  ἡμᾶς  Ι.  Μητροπόλεως.

Αγαπητοί γονείς χαίρετε εν Κυρίω.
Για μία ακόμη φορά με πατρική αγάπη, σεβασμό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόοδο των παιδιών σας, σημειώνω λίγες ειλικρινείς σκέψεις και σας παρακαλώ να τις ακούσετε και να τις δεχθήτε. Δεν έχω κανένα προσωπικό λόγο και καμία ιδιοτελή σκοπιμότητα για να γράψω και να φανερώσω αυτές τις σκέψεις μου. Ο πόθος για την αληθινή επιτυχία και ολοκλήρωσι των νέων μας τους οποίους τόσα χρόνια διακονώ, με αναγκάζει να σας μιλήσω.
Άρχισαν τα μαθήματα του νέου σχολικού έτους. Πολύ χαιρόμαστε τα παιδιά μας που κατακλύζουν τους αύλειους χώρους των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων και κάθε μέρα αυξάνουν τις γραμματικές και επιστημονικές γνώσεις τους. Τιμούμε και συγχαίρουμε τους καλούς και ακούραστους εκπαιδευτικούς μας, οι οποίοι με θυσιαστική αγάπη προσφέρουν μέσα στην αίθουσα και όπου παραστεί ανάγκη, την επιστημονική γνώσι τους, στους μαθητές και τις μαθήτριες.
Χαιρώμαστε γιατί σήμερα τα παιδιά μας έχουν την δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να διδαχθούν ξένες γλώσσες, αλλά και να αθλούνται αφού «η γυμνασία είναι ωφέλιμη» κατά τον Απόστολο Παύλο. Όλα αυτά είναι χρήσιμα, αναγκαία και ωφελούν την διανόησι και τον σωματικό άνθρωπο.
Ας προσέξουμε, όμως, αγαπητοί γονείς. Το κάθε παιδί μας, αγόρι η κορίτσι, δεν είναι μόνο μυαλό και σώμα. Είναι ψυχοσωματική οντότητα. Και η ψυχή είναι ο κυρίως άνθρωπος. Είναι ο εσωτερικός άνθρωπος. Από τον εσωτερικό, πρωτίστως, άνθρωπο, εξαρτάται η καλλιέργεια και η ολοκλήρωσι του ανθρώπου. Και από το πως είναι ο εσωτερικός κόσμος του ανθρώπου, εξαρτάται και ο αγιασμός και η σωτηρία του.
Το κάθε παιδί, ο νέος, η νέα στην παιδική, στην εφηβική, στη νεανική ηλικία τους, που είναι ευόλισθοι και ευεξαπάτητοι, δέχονται προκλήσεις πειρασμούς, επιθέσεις εκμαυλιστών της νεότητος. Δέχονται καταστρεπτικά θέλγητρα, πλάνες φωνές∙ περικυκλώνονται από σειρήνες που διαφημίζουν ψευτοηδονές και ψευτοχαρές, οι οποίες κατακερματίζουν τα νειάτα.
Έχουν, αγαπητοί, τα παιδιά μας σε αυτή την ηλικία το φως να τα φωτίζει, για να διακρίνουν τους εχθρούς και τις παγίδες; Έχουν αλάθητες και ειλικρινείς φωνές για να τα καθοδηγούν φωτισμένα, ώστε να λένε όχι στις καταστρεπτικές επιθέσεις; Χωρίς βοήθεια τα νέα βλαστάρια έχουν την δύναμι να αντιστέκωνται στις καταιγίδες και τις φουρτούνες του αγριεμένου, του θολωμένου κόσμου, του κόσμου ο οποίος και τη διαστροφή ακόμα διαφημίζει στα νειάτα, για να επιτύχει τα σκοτεινά συμφέροντά του;
Δεν πονάμε σήμερα για τα νειάτα; Είμαστε ευχαριστημένοι από την επαναστατική νοοτροπία της νεότητος, από τους φθοροποιούς «ηρωισμούς» της, από την ηθική αποχαλίνωσι, η οποία εμόλυνε και μολύνει και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου ακόμη;
Αγαπητοί γονείς,
Ένα είναι το φως που φωτίζει, οδηγεί αλάθητα και ενισχύει το νέο και τη νέα. Αυτός και μόνο Αυτός, που ανά τους αιώνες είπε: «εγώ ειμί το φως του κόσμου». Όταν φωτίζει ο Χριστός, τον νέο και τη νέα, τον έσω άνθρωπο, καλλιεργούν αρετές, δέχονται χάρι Θεού, γίνωνται ανεπηρέαστες σταθερές προσωπικότητες, λάμπουν και φωτίζουν και τους άλλους.
Μη, λοιπόν, δίνουμε τα πάντα στα παιδιά μας και τους στερούμε τον Χριστό, το φως το αιώνιο, τον οδηγό των νέων. Η κοινωνία μας σήμερα δεν έχει τόσο ανάγκη από επιστήμονες. Έχει ανάγκη από ανθρώπους με αρετές, με θυσιαστική αγάπη, με φωτισμένη ζωή. Έχει ανάγκη από αληθινά πρότυπα. Και τα πρότυπα τα αναδεικνύει μόνο ο Χριστός.
Η Εκκλησία μας και η Ιερά Μητρόπολί μας, από σήμερα, λειτουργεί και πάλι τα ευλογημένα κατηχητικά σχολεία, τα σχολεία που συκοφαντούνται μεν τόσο, αλλά που ανέδειξαν όμως τις μεγαλύτερες μορφές στην Πατρίδα μας.
Κι εφέτος με την ανύστακτη φροντίδα των καλών μας ιερέων, των κατηχητών και των κατηχητριών, η Ιερά Μητρόπολί μας, θα προσφέρει το Χριστό, το φως στα παιδιά μας.
Θερμά παρακαλώ κληρικούς, εκπαιδευτικούς και κυρίως εσάς αγαπητοί γονείς, όλοι μας να αναλάβουμε ακοίμητο αγώνα. Κανένα παιδί να μη λήψει εφέτος από τα κατηχητικά μας σχολεία.
Να μάθουμε το πρόγραμμα των κατηχητικών της Ενορίας μας και να φέρουμε τα παιδιά μας στην Αλήθεια.
Όλοι, αγαπητοί, «μια ψυχή συναθλούντες» να φέρουμε κι εφέτος το φως στα παιδιά μας. Να φέρουμε το Χριστό, να τα σώσουμε από το στόμα της φθοράς και της οδύνης. Όχι άλλη αδιαφορία. Έτσι θα ανορθώσουμε τη νεότητά μας. Έτσι θα λυτρώσουμε την πατρίδα μας. Σύνθημα όλων μας εφέτος: Κανένα παιδί μας, κανείς νέος, καμμιά νέα να μην απουσιάζη από το κατηχητικό σχολείο μας.
Με πατρική αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου