Δυστυχώς ζούμε σε μία αποστατημένη εποχή, σε μια Εποχή που τα πάντα αναιρούνται και αμφισβητούνται σχεδόν από όλους. Ζούμε σε μια εποχή που η Εκκλησία, ως θεσμός, και το έργο της συνεχώς βάλλονται από όλες τις πλευρές, είναι επόμενο και τα κατηχητικά σχολεια, να επηρεάζονται από τη γενικότερη κρίση. Η κρίση των κατηχητικών συντροφιών τροφοδοτείται από διάφορα μέτωπα, την Πολιτεία, την κοινωνία, τα ΜΜΕ. Το κατηχητικό έργο ή η κατηχητική διακονία, όπως αλλιώς καλείται, υστερεί τόσο στον υλικό όσο και στον πνευματικό τομέα. Παρατηρείται λοιπόν μία γενική έλλειψη οργάνωσης του κατηχητικού έργου.Ξεκινώντας από τις υλικές ελλείψεις, είναι γεγονός ότι οι υποδομές των περισσότερων ενοριών είναι πενιχρές, δηλαδή δεν υπάρχουν χώροι παιχνιδιού, παιχνίδια για να απασχολούνται τα παιδιά, αλλά και ουσιαστικό βοηθητικό υλικό που να σχετίζεται με το θέμα της συνάντησης. Σαν αποτέλεσμα, πολλοί κατηχητές δεν προετοιμάζονται κατάλληλα, μη έχοντας πολλές φορές ολοκληρωμένο θέμα στη διάθεσή τους, είτε ελλείψει χρόνου είτε λόγω αμέλειας, και, ακόμα χειρότερα, αδιαφορίας.
Μερικές ταπεινές σκέψεις για την φετινή Κατηχητική χρονιά στον Ιερό μας Ναό
1. Δημιουργία Κέντρων Νεότητος(ήδη έχει δημιουργηθεί στον Ιερό Ναό Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς το έτος 2012). Εκεί απασχολούνται αποκλειστικά τα παιδιά με παιχνίδια, με παρουσίαση εκκλησιαστικών νεανικών εκπομπών, νεανικού προβληματισμού, με συζητήσεις, με κηρύγματα, με τη διάδοση του Ευαγγελικού Λόγου.
2. Καλό θα ήταν να δημιουργηθεί Δανειστική βιβλιοθήκη όπου είναι δυνατόν, με βιβλία ποικίλου ενδιαφέροντος, όχι μόνο θεολογικά. Στην ενορία μας έχουμε ήδη δημιουργήσει μια πρότυπη δανειστική βιβλιοθήκη στο Κέντρο Νεότητος του Ιερού Ναού Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς. Η βιβλιοθήκη αυτή, ήδη φιλοξενεί βιβλία εκκλησιαστικού- θεολογικού περιεχομένου, αγιορείτικα βιβλία, αντιαιρετικά, πατερικά, Εκκλησιαστικές εγκυκλοπαίδειες, εγκυκλοπαίδειες γενικού ενδιαφέροντος, επιστημονικά, ιστορικά και φιλολογικά βιβλία, προς δανεισμό των παιδιών μας, με απώτερο και μόνο σκοπό την ψυχική και πνευματική ωφέλεια αυτών.
3. Θα πρέπει να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νέων στις νέες τεχνολογίες. Εάν υπάρχει η δυνατότητα αγοράς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, μιας και οι νέοι έχουν ιδιαίτερη ροπή στις νέες τεχνολογίες. Οφείλουμε να πηγαίνουμε με το ρεύμα της εποχής, να μην είμαστε συντηρητικοί έχοντας παρωπίδες, φυσικά όμως σύμφωνα με τα δόγματα της Ορθοδόξου πίστεως και σύμφωνα με αυτά που η εκκλησία μας κελεύει. Ήδη ο Ιερός Ναός μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς υψώνει φωνή στο διαδίκτυο, μέσα από την Ιστοσελίδα που διαχειρίζεται.
4. Έχουμε προμηθευτεί μπλοκ ζωγραφικής για τα παιδιά του Κατηχητικού, καταλόγους με χειροτεχνίες με εκκλησιαστικά θέματα. Οι κατάλογοι αυτοί είναι πιο χρήσιμοι από όσο νομίζουμε: σε αυτούς θα βρούμε, εκτός από χειροτεχνικό υλικό, βιβλία χειροτεχνιών τα οποία μας καθοδηγούνε, παιχνίδια κλειστού και ανοικτού χώρου τα οποία ενδεχομένως να εξοπλίσουν έναν παιδότοπο στο κατηχητικό ή έναν εξωτερικό χώρο διαμορφωμένο για παιχνίδι, άλλα παιδαγωγικά βιβλία, CDs με τραγούδια και DVDs με ενδιαφέρουσες ταινίες για παιδιά.
5. Ψυχαγωγία και ομαδικό παιχνίδι που θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε το ομαδικό παιχνίδι και να τονώσουμε το μάθημά μας με νότες γέλιου
6. Εκδρομές σε διάφορους θρησκευτικούς χώρους, Ιερά Μοναστήρια, εκπαιδευτικές εκδρομές. Έχουμε προγραμματίσει εκδρομή στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μάνδρας Θέρμου με κατάλληλη ομιλία στο Κρυφό Σχολείο που υπάρχει εκεί και κυρίως ενημερώνοντας τους νέους για τον ρόλο της Εκκλησίας μας κατά την περίοδο του 1821, επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μυρτιάς.
7. Εξορμήσεις στη φύση. Έχουμε διοργανώσει ήδη εξορμήσεις και στο χωρο του εξωκκλησίου του Αγίου Πνεύματος αλλά και στην δασόφυτη περιοχη του Παλιού Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Γραμματικούς.
8. Αθλοπαιδείες .Τα παιδιά χαίρονται το παιχνίδι, δίνοντας προτεραιότητα στην αξία της συμμετοχής και του έντιμου παιχνιδιού, του ευ αγωνίζεσθαι. Οφείλουμε όμως μια απαραίτητη διευκρίνιση για κάθε επιφυλακτικό: η Εκκλησία δεν τείνει να εξελιχθεί σε αθλητικό σωματείο. Αποδεικνύει όμως έμπρακτα ότι δεν είναι ένας χώρος ανάπαυσης για ηλικιωμένους, αλλά ένας χώρος ζωτικός και ζωντανός, όπου οι νέοι άνθρωποι μπορούν να γευθούν την αγάπη, την χαρά και την ελευθερία που σκορπίζει απλόχερα ο Χριστός, κατανοώντας τις ανάγκες του όλου ανθρώπου..
9. Για πρώτη χρονιά φέτος οργανώνουμε μια σχολή παρασκευής προσφόρου για τα κορίτσια του Δημοτικού και Γυμνασίου προκειμένου να μάθουν πως παρασκευάζεται σωστά ένα πρόσφορο που θα χρησιμοποιηθεί στη Θεία Λειτουργία.
10. Ποιμαντικες επισκέψεις. Ο Ιερός Ναός μας διοργανώνει κάθε χρόνο ποιμαντική επίσκεψη παραμονές των Χριστουγέννων στο Γηροκομείο Αγρινίου, τα παιδιά λένε τα κάλαντα στους ηλικιωμένους. Πέρυσι πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Γηροκομείο Αγρινίου όπου με την καθοδήγηση της υπεύθυνης δώσαμε νότες χαράς και εορτάσιμες ευχές στους ξεχασμένους από τις οικογένειές τους γέροντες και γερόντισσες, προσφέραμε 2 δοχεία ελαιόλαδο για τις ανάγκες του ιδρύματος αλλά και γλυκίσματα.
Συμπερασματικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως «αἱ ἡμέραι πονηραὶ εἰσίν», εκτιμούμε πως η Εκκλησία μας μέσα από το έργο της, έργο διακονίας και αγάπης στα μικρότερα αδέλφια μας, πρέπει να είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα και τα προβλήματα που απασχολούν το σύγχρονο νέο.
Τα οικονομικά της ενορίας του Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς είναι πενιχρά. Προσπαθούμε όμως με όλες μας τις δυνάμεις να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας, γιατί αυτό είναι το καθήκον και το χρέος μας. Αυτά ορκιστήκαμε κατά την ημέρα της χειροτονίας μας, αλλά προπάντων ενώπιον του Ιερού Θυσιαστηρίου. Τα παιδιά μας πρέπει να νιώσουν ότι η Εκκλησία είναι το σπίτι τους, μια μεγάλη αγκαλιά που θα είναι πάντα ανοιχτή για να τα δεχτεί. Διαφορετικά έχουμε «χάσει το παιχνίδι». Ο Κύριος μας έχει εμπιστευθεί τις αθάνατες ψυχές των παιδιών της πατρίδας μας. Περιμένει πολλά απ’ τον καθένα μας. Οφείλουμε επομένως όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.
π. Σπυρίδων Ιωάννου
Εφημέριος Ιερού Ναού Αποστόλου Φιλίππου
Γραμματικούς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου