Ο Ιερός Ναός μας με τη χάρη του Τριαδικού μας Θεού και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κκ Κοσμά, διοργανώνει την δεύτερη για τη φετινή χρονιά μονοήμερη θρησκευτική-προσκυνηματική εκδρομή.
Αναλυτικότερα, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 06:00πμ θα αναχωρήσουμε προς Γιάννενα, όπου μέσω Εγνατίας Οδού θα αφιχθούμε στην Ιερά Μονή Παναγίας Μικροκάστρου στα Σιάτιστα Κοζάνης, όπου και θα προσκυνήσουμε τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας και θα μας μιλήσει η γερόντισσα Θεολογία, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής. Εκεί θα τελέσουμε και Ιερά Παράκληση.
Εν συνεχεία θα κατευθυνθούμε προς την Καστοριά όπου και θα γευματίσουμε και το απόγευμα θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας όπου και θα μας υποδεχθεί ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής γέροντας Νεκτάριος. Εν συνεχεία θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής με ενδιάμεσες στάσεις όπου περίπου στις 21:00 το βράδυ θα είμαστε στο χωριό μας πάλι.
Λίγα λόγια για τις Ιερές Μονές που θα επισκεφθούμε:
1. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την κωμόπολη της Σιάτιστας, στον εθνικό δρόμο Koζάνης - Καστοριάς και πολύ κοντά στο χωριό Μικρόκαστρο, βρίσκεται το πανέμορφο μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Ιδρύθηκε το 18ο αιώνα και ο ναός χτίστηκε το 1797 και έχει εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες. Η μονή είχε σημαντική δράση στους εθνικούς αγώνες. Το 1993 η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία και εγκαταστάθηκαν οι πρώτες μοναχές. Σήμερα οι 20 περίπου μοναχές καθοδηγούνται από την Γερόντισσα Θεολογία.Η διαμόρφωση και ο ευπρεπισμός των αύλειων χώρων του μοναστηριού, οι ανακαινιστικές εργασίες, η συγκρότηση της αδελφότητας και η πνευματική του ακτινοβολία, το καθιστούν ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια στο νομό Κοζάνης και την Μακεδονία γενικότερα.
Η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου, προστάτιδας της μονής χρονολογείται από το 1603 και βρίσκεται στο τέμπλο του Καθολικού. Ο λαός της Σιάτιστας και όλης της περιοχής είναι δεμένος με το μοναστήρι και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.Το Δεκαπενταύγουστο, μεγάλες παρέες με καταστόλιστα άλογα, έρχονται για να προσκυνήσουν την Παναγία του Μικροκάστρου. Το μεσημέρι επιστρέφουν στην πόλη, όπου το γλέντι κρατάει μέχρι τις πρωινές ώρες.Ένα έθιμο-πανηγύρι λεβεντιάς, που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και είναι ευρύτερα γνωστό ως «Οι καβαλάρηδες της Σιάτιστας» και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, από όλη την Ελλάδα καθώς αποτελεί τον πιο θαυμαστό εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στη Δυτική Μακεδονία.
2. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
Χτισμένη το 1082 επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαυριώτισσας, αυτός ο Βυζαντινός θησαυρός βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το κέντρο της Καστοριάς, στο ανατολικό μέρος του βουνού της Καστοριάς, που αποτελεί χερσόνησο μέσα στην λίμνη Ορεστιάδα, σε μια τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια.Αρχικώς ονομάσθηκε Μεσονησιώτισσα. Έπειτα ονομάστηκε Μαυριώτισσα από το απέναντι αυτής παραλίμνιο χωριό Μαύροβο (σημ. Μαυροχώρι) κατά τον 17ο αιώνα, οι κάτοικοι του οποίου συντηρούσαν το μοναστήρι.
Αφορμή για το κτίσιμο της μονής υπήρξε το γεγονός ότι στο σημείο αυτό αποβιβάσθηκαν το 1083 στρατεύματα του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, για να εκδιώξουν τους κατακτητές της Καστοριάς Νορμανδούς, όπως και έγινε. Η ανδρώα Ιερά Μονή Μαυριώτισσας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως πνευματικός χώρος σε όλες τις φάσεις τις ιστορίας της Καστοριάς. Έτσι εξηγείται και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειχναν γι' αυτήν αξιωματούχοι του Βυζαντίου.
Οι καταστροφές και οι επισκευές που έγιναν κατά καιρούς είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλές από τις σπουδαίες τοιχογραφίες της. Τα μάτια που έχουν αφαιρεθεί - χαραχθεί από τα εικονιζόμενα πρόσωπα είναι αποτέλεσμα των Τούρκων, επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η μεγάλη παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας, άκρως ενδιαφέρουσα από εικονογραφικής άποψης και η σκηνή της Βάπτισης είναι του 12ου αιώνα. Οι εξωτερικές τοιχογραφίες της (ρίζα Ιεσσαί, αυτοκράτορες και Άγιοι Δημήτριος και Γεώργιος) τοποθετούνται χρονικά γύρω στα 1260.
Στο χώρο της μονής υπάρχουν κι άλλα μεταγενέστερα κτίρια, όπως το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το μουσείο και το εκθετήριο. Το 1998 το μοναστήρι επανιδρύθηκε. Σήμερα Ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου