Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Η πέτρα που σύμφωνα με την παράδοση μαρτύρησε η Αγία Παρασκευή

του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου

Σύμφωνα με Ηπειρώτικη παράδοση η Αγία Παρασκευή μαρτύρησε στην Θεσπρωτία,στην περιοχή που υπάρχει σήμερα η ομώνυμος Μονή Μπούντας. Εκεί υπάρχει και ο τάφος της, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση δέχτηκε το ακέφαλο σώμα της.Η παράδοση αυτή ενισχύεται και από τους εξής λόγους:
1. Από την πληροφορία του Νικοδήμου του Αγιορείτη ,ο οποίος αναφέρει ότι η Αγία Παρασκευή “πολλούς Έλληνες επέστρεψε εις την θεογνωσίαν ”. 
2. Από την παράλειψη αυτής από το Ρωμαικό Μαρτυρολόγιο.
3. Από το ότι πολλά χωριά στην Θεσπρωτία που βρίσκονται κοντά στο μέρος του Μαρτυρίου της π.χ.Βαλανιδιά,Κεράσοβο,Αγία Κυριακή (Πόποβο) Τσαγγάριο ,Καραμάχη κ.α. γιορτάζουν και πανηγυρίζουν την 26η Ιουλίου, ημέρα της μνήμης της.
Επί του τάφου της Αγίας έχει ανεγερθεί τρισυπόστατος ναός ,στον οποίο κατά την παράδοση έχει τοποθετηθεί και η “αποκοπείσα κεφαλή της”. (τμήμα της Αγίας Κάρας της βρίσκεται σήμερα στην Ιερά Μονή Πετράκη Αθηνών)Σήμερα αρκετοί προσκυνητές προσέρχονται για να προσκυνήσουν τον τάφο της Αγίας και να ζητήσουν την βοήθειά της. Ενδεικτικά αναφέρουμε στην συνέχεια δύο θαύματα, που αναφέρει ο Θεσπρωτός συγγραφέας και λογοτέχνης Σπ.Μουσελίμης:“Κόσμος κουτσοί ,τυφλοί έρχονται εδώ στον τάφο της στην γιορτή της και φεύγουν γεροί. Δεν είναι πολύς ο καιρός (1952) που ήρθε μιά κοπέλα τρελή και την άλλη μέρα έφυγε φρόνιμη και καλή. Από τον τάφο της έβγαινε νερό που γιάτρευε τους αρρώστους. Επειδή όμως κάποτε ήρθε ένας Τούρκος και έλουσε το ψωριασμένο ζαγάρι του, χάθηκε, αν και το σκυλί γέρεψε”.
(Ηπειρ.Εστία, 10 (1961),σελ.38)
Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών στον Αλβανικό πόλεμο το 1940 η Αγία εμφανίστηκε σε πολλούς στρατιώτες, που τους έσωσε με θαυμαστό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου