Συγγραφή κ Σιάσος Χρήστος
Πριν από επτά χρόνια η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας δέχεται τον νέο της Ποιμενάρχη, τον Αρχιμανδρίτη και επί χρόνια Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεώς μας π. Κοσμά Παπαχρήστο.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑΣ, κατά κόσμο Κωνσταντίνος Παπαχρήστος, γεννήθηκε στην Σκουτεσιάδα του Δήμου Αγρινίου το έτος 1945 από ιερατική απλή και φτωχική οικογένεια. Ο πατέρας του π. Ευστράτιος και η Πρεσβυτέρα μητέρα του Θεοδοσία μεγάλωσαν και σπούδασαν τα παιδιά τους με πολλές θυσίες και στερήσεις την εποχή εκείνη με αγάπη και σεβασμό προς την Εκκλησία. Τους φύτεψαν ευσέβεια, αγάπη, σεβασμό προς τον συνάνθρωπο. Η ανταπόκριση των παιδιών της πολύτεκνης αυτής οικογένειας ήταν θετική και ακολούθησαν τον αείμνηστο πατέρα τους προσφέροντας μεγάλη πνευματική ωφέλεια τόσο στην τοπική Εκκλησία όσο και στην κοινωνία.
Ο Κωνσταντίνος από μικρός γαλουχήθηκε με γνήσια πίστη και αγάπη προς τον Τριαδικό Θεό μας αλλά και προς την Πατρίδα μας την Ελλάδα, αγαθά που κληρονόμησε από τους γονείς του και από τους Δασκάλους του στο Χωριό Μεγάλη Χώρα, εκεί που ήταν εφημέριος ο πατέρας του. Παρακολουθούσε, παράλληλα με τα μαθήματα του σχολείου του, ανελλιπώς τα μαθήματα του κατηχητικού Σχολείου και το καλοκαίρι πήγαινε στις παιδικές Χριστιανικές κατασκηνώσεις.
Μετά από τις Γυμνασιακές του σπουδές που ολοκλήρωσε στο εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του συνεχίζει Ανώτατες σπουδές στη Θεολογική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Τελειώνοντας τις σπουδές του υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία στον Ελληνικό Στρατό. Εισήλθε στην ιεροσύνη μετά από πολλή σκέψη, δοκιμασία και προσευχή, περισσότερο από αγάπη για τον Θεό,την Εκκλησία και όχι για προσωπικά ωφέλη.
Το 1974 χειροτονήθηκε Διάκονος, όπου έλαβε το όνομα Κοσμάς και στη συνέχεια Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο. Αργότερα έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη και αναλαμβάνει το μεγάλο και δύσκολο έργο του Ιεροκήρυκα σε όλο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Επί τριάντα χρόνια υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ως Ιεροκήρυκας. Κήρυττε το λόγο του Θεού σε όλους του Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως, βοηθώντας το έργο της Μητρόπολης.
Ίδρυσε το Χριστιανικό Όμιλο Νέων στο Μεσολόγγι που λειτούργησε ως Κέντρο Νεότητας για ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη. Οργάνωσε σε όλες τις πόλεις του Νομού κύκλους μαθημάτων για άνδρες και γυναίκες καθώς και τα Κατηχητικά Σχολεία με τη συνδρομή των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού.
Επισκέπτονταν σχολεία και με την συνδρομή των καθηγητών κήρυττε το λόγο του Θεού και συζητούσε με τους μαθητές δίνοντας τις πρέπουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις των.
Ο Σεβασμιώτατοπς Μητροπολίτης μας κ Κοσμάς ( ο νεαρός που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της φωτογραφίας 4ος κατά σειρά) μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ Ιερόθεο (στέκεται δίπλα του και εξ αριστερών του στις κατασκηνώσεις της Χριστιανικής ενώσεως Αγρινίου τον Αύγουστο του 1967
Κάθε καλοκαίρι οργάνωνε την λειτουργία των κατασκηνώσεων καθώς και σειρά Θρησκευτικών εκδηλώσεων και εκδρομών. Για τις κατασκηνώσεις ο Πατρο-Κοσμάς έλεγε ότι προσφέρουν πάρα πολλά χριστιανικά και πνευματικά οφέλη στους νέους και τις νέες. Μετά την απομάκρυνση του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Θεοκλήτου, ο Αρχιμανδρίτης Πατρο- Κοσμάς εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Με μεγάλη συμμετοχή Κλήρου και Λαού, στις 8 Οκτωβρίου του 2005, ημέρα Σάββατο, υπό τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο περιστοιχιζόμενου από Αρχιερείς, Ιερείς και πλήθος κόσμου έγινε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Το βροντερό, από χιλιάδες πιστούς, ΑΞΙΟΣ-ΑΞΙΟΣ ακούστηκε παντού. Πρώτα στην Ιερά Μονή Πετράκη, ύστερα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών και στη συνέχεια στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Μεσολόγγι.
Στις 6 Νοεμβρίου 2005 έγινε η επίσημη ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, παρουσία Αρχιερέων, Ιερέων, Μοναχών και Μοναχών από το Άγιο Όρος, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και χιλιάδων πιστών Χριστιανών που ήρθαν από όλα τα μέρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της Ελλάδος, για να δουν τον νέο Μητροπολίτη, να του φιλήσουν το χέρι και να πάρουν την Ευλογία του.
Το νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο και άλλους Συνοδικούς Ιεράρχες, υποδέχθηκε στα όρια της Μητροπόλεως στο Χωριό Περιθώρι ο Νομάρχης, Φορείς, Σύλλογοι και πλήθος κόσμουτου Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η πομπή της Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας και των επισήμων, μαζί με χιλιάδες πιστούς, έφθασαν στην Κεντρική Πλατεία της Πόλης όπου ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος παρέδωσε στον κ. Κοσμά την Ποιμαντορική ράβδο. Ακολούθησε υποδοχή του νέου Ιεράρχη από τον Δήμαρχο Μεσολογγίου, αμέσως μετά σχηματίσθηκε πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος όπου το πλήθος των πιστών επευφημούσε τον Μακαριότατο και τους Ιεράρχες.
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, των Μητροπολιτών, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, Πειραιώς Καλλινίκου, Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου, Άρτας Ιγνατίου, Ηλείας Γερμανού, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, Σταγών και Μετεώρων Σεφαφείμ, Καρπενησίου Νικολάου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου, Ξάνθης Παντελεήμων, Ζακύνθου Χρυσοστόμου, Νέας Σμύρνης Συμεών, Πατρών Χρυσοστόμου, Φαναριοφαρσάλων Κυρίλλου, του Επισκόπου Χριστιανουπόλεως Σεραφείμ, Εκπροσώπων άλλων Μητροπόλεων, πολλών Αρχιμανδριτών, Ιερέων, Μοναχών πολλών Μητροπόλεων, Αγιορειτών Καλογέρων, της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, Φορέων και Συλλόγων καθώς και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε η τελετή της Ενθρόνισης, ακολούθησαν ομιλίες από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, τον Υφυπουργό Απασχόλησης κ. Νικ. Αγγελόπουλο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Παν. Καββαδά, τον Νομάρχη κ. Δημ. Σταμάτη, τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου κ. Λεων. Παναγιωτόπουλο, τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο Ράπτη, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρ. Κωσταρά και από εκπρόσωπο των Θεολόγων.
Απευθυνόμενος στους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος τόνισε ότι, ο λαός του Θεού θέλει τους Ποιμένες του όχι καθημένους απλώς επί των Θρόνων, αλλά μας θέλει όλους μας να είμεθα συναγωνιστές, όχι επί των κερκίδων των σταδίων, αλλά δίπλα τους στον στίβο εκεί όπου διεξάγονται οι Πνευματικοί, αλλά και Κοινωνικοί και Εθνικοί αγώνες.
Στον νέο Ιεράρχη ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «…είναι πολύ βαρύ το έργο που επωμίζεσαι. Ευχόμεθα οι ώμοι σου να είναι τόσο ισχυροί ώστε να σηκώσουν το βάρος εκείνων των αναγκαίων αναδιοργανωτικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν εις την Μητρόπολη αυτή προκειμένου και ο Ιερός Κλήρος πρωτίστως να αντιληφθεί πως έχει Ποιμένα υπέρ της κεφαλής του και να αντιληφθεί ποιό είναι το καθήκον του».
Στη συνέχεια ο νέος Μητροπολίτηςστον ενθρονιστήριο λόγο του, αφού ευχαρίστησε τον Τριαδικό Θεό για την ανάδειξη της ταπεινότητάς του σε Επίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αγίους Ιεράρχας για την εκλογή του ως Μητοπολίτου στην Ιστορική Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τον Κλήρο και το Λαό και δή την αγωνιζόμενη νεολαία για την συμπαράσταση και την αγάπη των, παρουσίασε το όραμά του, τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει στη Μητρόπολή του λέγοντας μεταξύ των άλλων: «… δεν θα δεχθώ καμία αμοιβή προσφορά ή δώρο από κανέναγιατί φτωχός γεννήθηκα, φτωχός έζησα και φτωχός θέλω να πορευθώ από εδώ και πέρα. Προτιμάω τον ΧΡΙΣΤΟΝ όχι τον Μαμμωνά που είναι του διαβόλου… θα ιδρύσω Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως, θα αποδώσω τιμή στους Τοπικούς Αγίους της Αιτωλοακαρνανίας, δεν θα ήθελα να υπογράψω κανένα διαζύγιο, δεν θα είμαι Δεσπότης, αλλά Επίσκοπος και Πνευματικός πατέρας όλων, κανένας Κληρικός ή λαϊκόςδεν θα πρέπει να αισθάνεται εντροπή ή φόβο ερχόμενος στον Επίσκοπόν του, θα βοηθηθούν οι φτωχές πολύτεκνες οικογένειες και οι άνεργοι νέοι, θα οργανώσω πρότυπες εξοχικές κατασκηνώσεις, θα οργανώσω καλλίτερα τα Κατηχητικά Σχολεία και ομιλίες για τη διάδοση του λόγου του Θεού…» και κάλεσεσε συστράτευση τους Θεολόγους Καθηγητές για να μιλάνε ελεύθερα στους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως. Όλη η τελετή καλύφθηκε με τις ιαχές, ΑΞΙΟΣ, ΑΞΙΟΣ.
Με τον δέοντα σεβασμό η Δημοτική Αρχή και ο πιστός λαός της πόλης του Αγρινίου υποδέχθηκαν τον νέο Μητροπολίτη την Κυριακή 13 Νοεμβρίου με χαρά και αγαλλίαση. Στο τέλος της επίσημης υποδοχής, σχηματίσθηκε πομπή με κατάληξη τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου τελέσθηκε Δοξολογία και ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Στην πόλη του Αιτωλικού πλήθος κόσμου με αισθήματα σεβασμού και ενθουσιασμού υποδέχθηκαν στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών τον νέο Μητροπολίτη κ. Κοσμά, ο οποίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία.Ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, ενώ υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής, μαθητές των Σχολείων, Φορείς, Σύλλογοι και πλήθος πιστών συνόδευαν την πομπή. Στο τέλος ο Μητροπολίτης, αφού ευλόγησε τα πλήθη με ταπεινότητα τους ευχαρίστησε όλους για την υποδοχή που του έκαναν.
Απλός Καλόγερος, όπως ο ίδιος λέει ακόμα και σήμερα που είναι Επίσκοπος, παραμένει εργατικός, πράος, ταπεινός, τίμιος, ασκητικός, αφιλοχρήματος και άριστα καταρτισμένος. Τονίζει πάντοτε με όλη τη δύναμη της φωνής του ότι «Ο λόγος του Θεού είναι από μόνος του θελκτικός. Γι΄ αυτό επιμένω στην προσωπική του καθενός συνέπεια στην Ορθόδοξο Εκκλησία και Παράδοσή μας. Αν απεμπλακεί ο καθένας από το εγώ του, τότε θα πλησιάσει και θα ενωθεί με το Θεό». Περιοδεύει ακούραστα όλα τα χωριά και τις πόλεις του Νομού, Ιερουργών, κηρύσσων τον λόγο του Θεού προσπαθώντας να λύει κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Αγαπητός από όλους τους Αιτωλοακαρνάνες.
Ως Πνευματικός Πατέρας έδωσε και δίνει μεγάλη βαρύτητα στη Νεολαία. Πολλοί από τους νέους καθοδηγήθηκαν από τον Πατρο-Κοσμά και έγιναν Κληρικοί, Μοναχοί, Ιεροψάλτες. Αυτό φαίνεται από τον Αγιοπνευματικό Ενθρονιστήριο λόγο του που μεταξύ των άλλων είπε: «…Την ημέρα της κρίσεως θα μου ζητηθεί ευθύνη διά κάθε ψυχήν…» δίνοντας το στίγμα πως θα προχωρήσει και ως Επίσκοπος «… Επιθυμώ να εδραιωθεί η αγάπη σε όλους τους πιστούς, Κληρικούς και Λαϊκούς, δεν αποθαρρύνομαι, όπως και σε άλλες περιπτώσεις της ζωής μου προχωρώ με υπακοή, όσους δε επίκρανα παρακαλώ να με συγχωρέσουν… επιθυμώ και θα επιδιώξω όχι την εξουσίαν, αλλά την διακονίαν… ένα ζητώ από όλους σας. Την Πίστη σας, την υπακουήν σας εις το Ευαγγέλιον του Χριστού, την Αγάπην σας εις την Εκκλησίαν και την Πατρίδα, τον Πόθο των Αρετών, την μυστηριακήν ζωήν, του πόθου και την αγωνίαν διά την Σωτηρίαν…».
ια αρκετά χρόνια ως Αρχιμανδρίτης διηύθυνε τις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως. Σήμερα ως Μητροπολίτης και συγκεκριμένα το καλοκαίρι στις 13 Ιουλίου του 2008, ημέρα Κυριακή, πραγματοποίησε τα εγκαίνια στις άριστες και διαμορφωμένες κατασκηνώσεις στη Ρίζα Αντιρρίου, ένα έργο υψηλών προδιαγραφών, όπου οι νέοι και οι νέες χαίρονται και ευχαριστούν το Δεσπότη μας γι΄ αυτό το μεγάλο έργο που τους προσφέρει άνετη διαβίωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Ιερά Μητρόπολη ετοιμάζει νέες πρότυπες κατασκηνώσεις μέσα στα έλατα, στο Χωριό Κερασιά της Επαρχίας Τριχωνίδας.
Υλοποιώντας τις πρωτοπόρες αποφάσεις του ιδρύει το βιβλιοπωλείο στην πόλη του Μεσολογγίου δίνοντας το όνομα «ΦΑΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ». Τα εγκαίνια του βιβλιοπωλείου αυτού πραγματοποιήθηκαν από τον Αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Χριστόδουλο το έτος 2006. Στο βιβλιοπωλείο αυτό ο αναγνώστης μπορεί να βρει βιβλία Αγιογραφικά, Θεολογικά, Εθνικά, Οικογενειακά, Λογοτεχνικά, Βίους Αγίων, Παιδικά και άλλα.
Στις πόλεις του Μεσολογγίου και του Αγρινίου λειτουργούν Σχολές Αγιογραφίας. Στις Σχολές αυτές διδάσκουν μεγάλοι δάσκαλοι Αγιογράφοι και οι απόφοιτοι των Σχολών έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το λειτούργημα του Αγιογράφου αφού με το πέρας των σπουδών τους λαμβάνουν πτυχίο Αγιογράφου. Επίσης λειτουργούν Σχολές Βυζαντινής Μουσικής. Στις Σχολές αυτές διδάσκουν Ιεροψάλτες μεταδίδοντας την ψαλτική τέχνη σε νέους οι οποίοι θα επανδρώσουν τα αναλόγια των Ιερών Ναών της Μητροπόλεως.
Σπουδαίο επίσης έργο γίνεται και με τη λειτουργία της Σχολής Γονέων σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο, όπου Αρχιερείς, Αγιορείτες Πατέρες, καταξιωμένοι επιστήμονες από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, αλλά και Αιτωλοακαρνάνες Δάσκαλοι των Γραμμάτων, επανδρώνουν κάθε χρόνο το ετήσιο πρόγραμμα της Σχολής Γονέων που διανέμεται από τους Ιερούς Ναούς. Μέσα από τις συνάξεις αυτές βγαίνουν πολλά διδάγματα, προβληματισμοί, σχέσεις γονέων με τα παιδιά και όπως μας λέει ο ίδιος ο Επίσκοπος «… Αλήθεια πόσο εμείς έχουμε συνειδητοποιήσει και πιστέψει ότι η Θεία Χάρις κυρίως θα καλλιεργήσει και θα ολοκληρώσει τα παιδιά μας! Κληρικοί, γονείς και εκπαιδευτικοί λόγω της υποτονικής πνευματικής μας ζωής δεν έχουμε προσέξει τον υπερφυσικό αυτό παράγοντα της προσευχής και της Θείας Χάριτος. Στηριζόμαστε περισσότερο στην πείρα μας, στην γνώση μας, στις παιδαγωγικές μας γνώσεις και ολιγοπιστούμε, αδιαφορούμε για τη Θεία Χάρη, την εμποδίζουμε και την ειρωνευόμαστε ακόμη. Ζούμε συνεχώς σήμερα τέτοιες καταστάσεις.
Αυτή όμως η αυτάρκεια και η εγωιστική μας αυτοπεποίθηση οδηγούν σήμερα την οικογένεια σε κρίση και τα παιδιά μας σε πολλά ατοπήματα…». Λειτουργεί ο Εισαγωγικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας. Το πρόγραμμα κάθε συνάντησης περιλαμβάνει διάφορες εισηγήσεις και συμμετέχουν Κληρικοί, γονείς, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες υγείας, ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας ως και κάθε ενδιαφερόμενος για την Προαγωγή Υγείας. Μαθήματα γίνονται στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο και το πρόγραμμα διανέμεται από τους Ιερούς Ναούς.
Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κοσμά έγινε η ανακαίνιση των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως στο Μεσολόγγι. Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος οι Άγιοι της Αιτωλοακαρνανίας εορτάζουν κάθε χρόνο την Κυριακή του Τυφλού. Επίσης, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κοσμά την Κυριακή αυτή τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία σε διαφορετικό Ιερό Ναό της Μητροπόλεως, έτσι ώστε να γνωρίσουν όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες τους Αγίους του τόπου μας.
ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΕΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου