Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ξεκινά για πρώτη φορά την λειτουργία της, η Ενοριακή Φιλόπτωχος Διακονία του Ιερού Ναού Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς




     Η Εκκλησία είναι κοινωνία Αγάπης. Γιατί κεφαλή της είναι ο ίδιος ο Χριστός. Εκείνος από άπειρη αγάπη έγινε άνθρωπος, νήπιο ταπεινό, οράτος στα μάτια των ανθρώπων. Έγινε πτωχός <<πλούσιος ων>>,για να γίνει ο φίλος, ο πρόστατης, ο πατέρας των πτωχών και των πονεμένων όλου του κόσμου, μοναδικό, τέλειο υπόδειγμα αγάπης και φιλανθρωπίας.
    Αυτή την εντολή της αγάπης, έφερε στον κόσμο ο Χριστός μας.:΄΄Αγαπάτε αλλήλους καθώς εγώ ηγάπησα υμάς΄΄. Γι΄ αυτό ίδρυσε την Εκκλησία, το Πανδοχείο της αγάπης για τον κάθε άνθρωπο, χωρίς κοσμικές ή κοινωνιολογικές ή ιδεολογικές διακρίσεις. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε η Εκκλησία που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα λιμάνι φιλοξενίας και αγάπης, ένα εργαστήρι Αγιότητος. Αγάπης ανιδιοτελούς για τον συνάνθρωπο, τον πάσχοντα, τον φτωχό, τα ορφανά.
     Μέσα σ’ αυτήν την κοινωνία αγάπης θα λειτουργήσει στο εξής η Ενοριακή Φιλόπτωχος Διακονία του Ναού μας .Για τους ανωτέρω λόγους και αφουγκραζόμενοι τον πόνο και την απελπισία των συνανθρώπων μας,  προβήκαμε  στην δημιουργία και οργάνωση του πρώτου στα χρονικά, Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου (Ε.Φ.Τ) του Ιερού Ναού Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς, κατόπιν εγκρίσεως υπό του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της καθ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Το Ε.Φ.Τ.  του Ιερού Ναού Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς, με τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ Κοσμά, σκοπό έχει να αγκαλιάζει τους πτωχούς, τους πεινασμένους, τους γυμνητεύοντας, τους κλαίοντας,  τους ξένους ,τους αρρώστους, τους πονεμένους ανθρώπους του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής.  Πόροι του θα είναι:

α) Το κυτίο του Φιλόπτωχου, που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αποστόλου Φιλίπποιυ Γραμματικούς.

β) Οι δωρεές, που γίνονται εις μνήμην προσφιλών κεκοιμημένων προσώπων.

γ) Τα έσοδα από λειτουργικές συνάξεις, στο τέλος των οποίων οι συμμετέχοντες προσφέρουν εκ του περισσεύματος της καρδίας τους. 
Η Ενοριακή Φιλόπτωχος Διακονία θα απαρτίζεται απο τα κάτωθι άτομα:

Πρόεδρος του Ε. Φ. Τ : 
 π. Σπυρίδων Ιωάννου
(Εφημέριος Ιερού Ναου Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς)
Μελη
Φρούντζου Ελένη, Αντιπρόεδρος ΕΦΤ
Σταμούλης Αριστοτέλης, Ταμίας ΕΦΤ
Κουζέλη Ευαγγελία, Γραμματέας ΕΦΤ
Κουτρούλια Δήμητρα, Μέλος ΕΦΤ

     Στην  μικρή αυτή όμως ενορία του Αγίου Φιλίππου Γραμματικούς, δεν υπάρχουν τα μέσα και οι δυνατότητες των άλλων ενοριών στην προσφορά μεγάλου φιλανθρωπικού έργου, υπάρχει όμως η ψυχική δύναμη και οι καλοί άνθρωποι πού έβαλαν στην άκρη την δική τους φτώχεια και μέσω του Ενοριακού Φιλόπτωχου Ταμείου της εκκλησίας τους,  βοηθούν και συντρέχουν στην ανάγκη των συνανθρώπων τους. Έτσι στους ενδεής ενορίτες μας που μας έχουν μεγάλη ανάγκη και διαρκώς περισσεύουν, θα μοιράζουμε μαζικά τις περιόδους των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα δέματα με φαγώσιμα, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ο κόσμος θα μπορεί να μας φέρνει ρούχα, που θα  τα ταξινομούμε και κατόπιν τα μοιράζουμε σε όσους τα χρειάζονται.
         Ένας άλλος τρόπος βοήθειας στους συνανθρώπους μας θα είναι και ο ετήσιος Έρανος Αγάπης που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολή μας, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, τον μήνα Δεκέμβριο, όπου οι Επιτροπές των Ε.Φ.Τ όλων των Ενοριών,  πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και απλώνουν το χέρι τους,  γίνονται '' Ζητιάνοι αγάπης ''   ζητώντας την βοήθεια που μπορεί να δώσει ο καθένας.

    Ο πραγματικός ρόλος του Ενοριακού  Φιλοπτώχου Ταμείου δεν είναι να λύνει  τα προβλήματα,  μα απλά να υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους, να αφουγκράζεται τις ανάγκες των ενοριτών του και έτσι να απαλύνει τον πόνο με καλοσύνη και αγάπη, βοηθώντας τους με απλά μέσα, όσα διαθέτει και διακριτικά και αθόρυβα να προσφέρει, το ρούχο τα χρήματα, μα πάνω από όλα την στοργή, το ενδιαφέρον, τον καλό λόγο και την ψυχολογική υποστήριξη που έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου