Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς: 10 χρόνια στο πηδάλιο της τοπικής μας Εκκλησίας

     Συμπληρώνονται σήμερα (10) δέκα χρόνια  από τις  8 Οκτωβρίου 2005, που η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας υποδέχεται τον νέο της Ποιμενάρχη, τον νέο της Πνευματικό πατέρα, τον Αξιο Αμπελουργό,  Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως  π. Κοσμά Παπαχρήστο. 
    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑΣ, κατά κόσμο Κωνσταντίνος Παπαχρήστος, γεννήθηκε στην Σκουτεσιάδα Αγρινίου το έτος 1945 από ιερατική απλή και φτωχική οικογένεια. Ο πατέρας του, αείμνηστος  π. Ευστράτιος, και η  πρεσβυτέρα μητέρα του, αείμνηστη  Θεοδοσία,  μεγάλωσαν και σπούδασαν τα παιδιά τους με πολλές θυσίες και στερήσεις την εποχή εκείνη. Τους φύτεψαν ευσέβεια, αγάπη και σεβασμό προς τον συνάνθρωπο.  Η ανταπόκριση των παιδιών της πολύτεκνης αυτής οικογένειας  ήταν θετική και ακολούθησαν τον αείμνηστο πατέρα τους προσφέροντας μεγάλη  πνευματική ωφέλεια τόσο στην τοπική  Εκκλησία όσο και στην κοινωνία.




     Ο Κωνσταντίνος από μικρός γαλουχήθηκε με γνήσια πίστη και αγάπη προς τον Τριαδικό Θεό, αλλά και προς την Πατρίδα μας την Ελλάδα, αγαθά που κληρονόμησε από τους γονείς του και από τους Δασκάλους του  Χωριού του.Μετά από τις Γυμνασιακές του σπουδές, που ολοκλήρωσε στο εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια,  σπουδάζει  Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του συνεχίζει  Ανώτατες σπουδές  στη Θεολογική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Τελειώνοντας τις σπουδές του, υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία στον Ελληνικό Στρατό. Εισήλθε στην ιεροσύνη μετά από  πολλή σκέψη, δοκιμασία και προσευχή.
    Το 1974 χειροτονήθηκε Διάκονος,  όπου έλαβε το όνομα Κοσμάς  και στη συνέχεια Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο. Αργότερα έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη και αναλαμβάνει το μεγάλο και δύσκολο έργο του Ιεροκήρυκα σε όλη την περιφέρεια της Μητροπόλεως, κηρύττοντας  το λόγο του Θεού σε όλους τους Ιερούς Ναούς.  
    Ίδρυσε τον Χριστιανικό Όμιλο Νέων στο Μεσολόγγι που λειτούργησε ως Κέντρο Νεότητας για ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη. Οργάνωσε σε όλες τις πόλεις  κύκλους μαθημάτων για άνδρες και γυναίκες καθώς και τα Κατηχητικά Σχολεία με τη συνδρομή των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας  Εκπαίδευσης. 
Επισκέπτονταν τα σχολεία και με την συνδρομή των καθηγητών κήρυττε το λόγο του Θεού και συζητούσε με τους μαθητές δίνοντας τις πρέπουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις των.
 Κάθε καλοκαίρι οργάνωνε την λειτουργία των κατασκηνώσεων καθώς και σειρά Θρησκευτικών εκδηλώσεων  και εκδρομών έλεγε,  ότι προσφέρουν πάρα πολλά χριστιανικά και πνευματικά οφέλη στους νέους και τις νέες.
 Με μεγάλη συμμετοχή  Κλήρου και Λαού, εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στις 8 Οκτωβρίου του 2005, ημέρα Σάββατο, μετά από εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος  αειμνήστου Χριστοδούλου.
   Ένα βροντερό, ΑΞΙΟΣ-ΑΞΙΟΣ, ακούστηκε από παντού. Πρώτα στην Ιερά Μονή Πετράκη, ύστερα στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών και στη συνέχεια στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Μεσολόγγι. Στις 6 Νοεμβρίου 2005 έγινε η επίσημη ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος  κυρό Χριστόδουλο, παρουσία Αρχιερέων, Ιερέων, Μοναχών και Μοναχών από το Άγιο Όρος, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και χιλιάδων πιστών Χριστιανών που ήρθαν από όλα τα μέρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της Ελλάδος, για να δουν τον νέο Μητροπολίτη, να του φιλήσουν το χέρι και να πάρουν την Ευλογία του.
    Το νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών  κυρό Χριστόδουλο και άλλους Συνοδικούς Ιεράρχες, υποδέχθηκε στα όρια της Μητροπόλεως στο χωριό Περιθώρι  ο Νομάρχης, Φορείς, Σύλλογοι και πλήθος κόσμου από όλο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας. 
    Η πομπή της Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας και των  επισήμων, μαζί με χιλιάδες πιστούς, έφθασαν στην Κεντρική Πλατεία της πόλης  του Μεσολογγίου, όπου ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Άρτας κ. Ιγνάτιος παρέδωσε στον κ. Κοσμά την Ποιμαντορική ράβδο. Ακολούθησε υποδοχή του νέου Ιεράρχη από τον Δήμαρχο Μεσολογγίου, αμέσως μετά σχηματίσθηκε πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος όπου το πλήθος των πιστών επευφημούσε τον Μακαριώτατο, το νέο Μητροπολίτη  και τους  Ιεράρχες.
    Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό παρουσία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, των Μητροπολιτών, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, Πειραιώς Καλλινίκου, Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου, Άρτας Ιγνατίου, Ηλείας Γερμανού, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, Σταγών και Μετεώρων Σεφαφείμ, Καρπενησίου Νικολάου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου, Ξάνθης Παντελεήμων, Ζακύνθου Χρυσοστόμου, Νέας Σμύρνης Συμεών, Πατρών Χρυσοστόμου, Φαναριοφαρσάλων Κυρίλλου, του Επισκόπου Χριστιανουπόλεως Σεραφείμ, Εκπροσώπων άλλων Μητροπόλεων, πολλών Αρχιμανδριτών, Ιερέων, Μοναχών πολλών Μητροπόλεων, Αγιορειτών Καλογέρων, της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, Φορέων και Συλλόγων καθώς και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε η τελετή της Ενθρόνισης του κ. Κοσμά.
 Απευθυνόμενος στους πιστούς και στον νέο Ιεράρχη ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος είπε: «…είναι πολύ βαρύ το έργο που επωμίζεσαι. Ευχόμεθα οι ώμοι σου να είναι τόσο ισχυροί ώστε να σηκώσουν το βάρος εκείνων των αναγκαίων αναδιοργανωτικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν εις την Μητρόπολη αυτή προκειμένου και ο Ιερός Κλήρος πρωτίστως να αντιληφθεί πως έχει Ποιμένα υπέρ της κεφαλής του και να αντιληφθεί ποιό είναι το καθήκον του». 
     Στη συνέχεια ο  Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, αφού ευχαρίστησε τον Τριαδικό Θεό για την ανάδειξη της ταπεινότητάς του σε Επίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αγίους Ιεράρχας για την εκλογή του ως Μητοπολίτου στην Ιστορική Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τον Κλήρο και το Λαό, παρουσίασε το πρόγραμμα του, το όραμά του, τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει στη Μητρόπολή του. Κάλεσεσε συστράτευση τους Θεολόγους Καθηγητές για να μιλάνε ελεύθερα στους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως. Όλη η τελετή καλύφθηκε με τις ιαχές, ΑΞΙΟΣ, ΑΞΙΟΣ.
Απλός  Καλόγερος, όπως ο ίδιος λέει ακόμα και σήμερα που είναι  Επίσκοπος, παραμένει εργατικός, πράος, ταπεινός, τίμιος, ασκητικός, αφιλοχρήματος και άριστα καταρτισμένος. Τονίζει πάντοτε με όλη τη δύναμη της ψυχής του ότι «ο λόγος του Θεού είναι από μόνος του θελκτικός. Γι΄ αυτό επιμένω στην προσωπική του καθενός συνέπεια στην Ορθόδοξο Εκκλησία και Παράδοσή μας. Αν απεμπλακεί ο καθένας από το εγώ του, τότε θα πλησιάσει και θα ενωθεί με το Θεό». Περιοδεύει  ακούραστα όλα τα χωριά και τις πόλεις της Μητροπόλεως, Ιερουργών, κηρύττων τον λόγο του Θεού προσπαθώντας να λύει κάθε πρόβλημα που προκύπτει.
Ως Πνευματικός Πατέρας έδωσε και δίνει  μεγάλη βαρύτητα στη Νεολαία. Πολλοί από τους νέους καθοδηγήθηκαν από τον Πατρο-Κοσμά και έγιναν Κληρικοί, Μοναχοί, Ιεροψάλτες.                
Υλοποιώντας τις πρωτοπόρες αποφάσεις του ιδρύει το βιβλιοπωλείο στην πόλη του Μεσολογγίου δίνοντας το όνομα «ΦΑΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ». Στο βιβλιοπωλείο αυτό ο αναγνώστης μπορεί να βρει βιβλία Αγιογραφικά, Θεολογικά, Εθνικά, Οικογενειακά, Λογοτεχνικά, Βίους Αγίων, Παιδικά και άλλα.  Στις πόλεις του Μεσολογγίου και του Αγρινίου λειτουργούν Σχολές Αγιογραφίας.  Στις Σχολές αυτές διδάσκουν μεγάλοι δάσκαλοι Αγιογράφοι και οι απόφοιτοι των Σχολών έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το λειτούργημα του Αγιογράφου αφού με το πέρας των σπουδών τους λαμβάνουν πτυχίο Αγιογράφου.
    Επίσης λειτουργούν Σχολές Βυζαντινής Μουσικής. Στις Σχολές αυτές διδάσκουν Ιεροψάλτες μεταδίδοντας την ψαλτική τέχνη σε νέους οι οποίοι θα επανδρώσουν τα αναλόγια των Ιερών Ναών της Μητροπόλεως. Σπουδαίο επίσης έργο γίνεται και με τη λειτουργία της Σχολής Γονέων σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο, όπου Αρχιερείς, Αγιορείτες Πατέρες, καταξιωμένοι επιστήμονες από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, αλλά και Αιτωλοακαρνάνες Δάσκαλοι των Γραμμάτων, επανδρώνουν κάθε χρόνο το ετήσιο πρόγραμμα της Σχολής Γονέων.  
Μέσα από τις συνάξεις αυτές βγαίνουν πολλά διδάγματα, προβληματισμοί, σχέσεις γονέων με τα παιδιά και όπως μας λέει ο ίδιος ο Επίσκοπος «… Αλήθεια πόσο εμείς έχουμε συνειδητοποιήσει και πιστέψει ότι η Θεία Χάρις κυρίως,  θα καλλιεργήσει και θα ολοκληρώσει τα παιδιά μας! …». 
Λειτουργεί ο Εισαγωγικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας. Το πρόγραμμα κάθε συνάντησης περιλαμβάνει διάφορες  εισηγήσεις  και συμμετέχουν Κληρικοί, γονείς, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες υγείας, ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας ως και κάθε ενδιαφερόμενος για την Προαγωγή  Υγείας. Μαθήματα γίνονται στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο.
      Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κοσμά έγινε η ανακαίνιση των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως στο Μεσολόγγι. Μετά από εισήγηση του κ. Κοσμά, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε  οι Άγιοι της Αιτωλοακαρνανίας να εορτάζονταικάθε χρόνο την Κυριακή του Τυφλού. Επίσης, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κοσμά την Κυριακή αυτή τελείται  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία σε διαφορετικό Ιερό Ναό της Μητροπόλεως, έτσι ώστε  να γνωρίσουν όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες τους Αγίους του τόπου μας. 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης συμμετέχει σε λατρευτικές Εκδηλώσεις άλλων Μητροπόλεων, συλλειτουργεί και κηρύττει το λόγο του Τριαδικού Θεού. 
  Στην έναρξη κάθε Εκκλησιαστικού έτους τελεί Αγιασμό  στις Συνάξεις των Πιστών και στα Κατηχητικά Σχολεία, επισημαίνοντας τόσο στους Ιερείς όσο και στους Κατηχητές την ιδιαίτερη σπουδαιότητα των Κατηχητικών Σχολείων μέσα από την πολυετή εμπειρία του στη διακονία των νέων. Επίσης, με την έναρξη κάθε Σχολικής χρονιάς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης τελεί τον Αγιασμό στα Σχολεία της Μητροπόλεως στέλνοντας κάθε φορά και νέα μηνύματα προς τους μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης λέγοντας: «… Πατρικά σας παρακαλώ μην επηρεάζεσθε, μην ανησυχείτε, μη πτοείσθε, μη κλονίζεσθε.  Είσθε νέοι με ικανότητες, με δυναμισμό, με πίστη, με ελπίδα, με υψηλούς οραματισμούς. Μπορείτε να νικήσετε και να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο, να κτίσετε έναν ωραίο τέλειο κόσμο, να χαίρεστε, να ευτυχείτε.  
 Το πιστεύω ότι μπορείτε, αρκεί να αφήσετε τα νιάτα σας να τα φωτίζει, να τα καθοδηγεί, να τα στηρίζει, να τα παιδαγωγεί ο Πάνσοφος , ο Παντοδύναμος Θεός μας, ο Κύριος Ιησούς Χριστός. 
 Η κρίσις αυτή που ζούμε ας μας διδάξει, παιδιά μου. Δημιουργήσαμε την κρίση γιατί αρνηθήκαμε το Χριστό. Αφήσαμε το Χριστό και ακυβέρνητοι, με οδηγό μόνο τον εγωισμό μας, φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση. 
Αν μελετήσουμε την ιστορία της Πατρίδος μας, θα διαπιστώσουμε ότι με τη βοήθεια του Θεού μας περάσαμε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις και όμως σωθήκαμε. Με το φως του Χριστού μας και τη Θεία Του Χάρι, μόνο φωτεινή πορεία, επιτυχία, δημιουργία, χαρά και ευτυχία έχουν ο νέος και η νέα…»
  Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς πρόταση των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την πραγματοποίηση του Α΄ Συνεδρίου τους στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.  Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 4, 5και 6 Μαΐου 2007 με ιδιαίτερη επιτυχία τόσο στην Πόλη του Μεσολογγίου όσο και στην Πόλη του Αγρινίου, με πλούσιο πρόγραμμα.
Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κοσμά, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας πραγματοποιεί δύο αποστολές, τον Σεπτέμβριο του 2007,  στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου που αποτελούταν από δεκαπέντε Κληρικούς  και τριάντα δύο νέους της Μητροπόλεως που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα. Ο Σεβασμιώτατος  παρέδωσε  και μεγάλο χρηματικό ποσό για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων.  
 Το διήμερο 2 και 3 Ιουνίου 2007  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, εκπληρώνοντας την επιθυμία και την παράκληση χρόνων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, των Πολιτικών Αρχών του Τόπου και του Λαού της Μητροπόλεως, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Μητροπόλεώς του ήρθε στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, έδρα της Μητροπόλεως και παρέδωσε απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κοσμά.
 Η Ιερά Μητρόπολη κατά το διήμερο αυτό πραγματοποίησε λατρευτικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν με την επίσημη υποδοχή του Ιερού Λειψάνου στην Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο Θέρμου. Η υποδοχή έγινε παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του τόπου και πλήθος πιστών, ενώ άγημα του Στρατού και της Αεροπορίας απέδιδαν τιμές. Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Θέρμου και η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής του Αγίου Κοσμά. 
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου κ. Αναστασίου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων  Μητροπολιτών Άρτας κ. Ιγνατίου, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν οι Πολιτικές Αρχές και πλήθος πιστών που πήγαν να προσκυνήσουν τα Άγια Λείψανα και να λάβουν την Ευλογία του Αγίου.
Κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου ημέρα γιορτής του  Πολιούχου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Αγίου Σπυρίδωνος, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς  μετέχει στις Εορταστικές Εκδηλώσεις της πόλης  του Μεσολογγίου και τελεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος πλαισιωμένος από Αρχιερείς άλλων Μητρπόλεων και Ιερείς της Μητροπόλεως. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιείται λιτάνευση της Ιεράς  Εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος στους δρόμους της πόλης συνοδεία των Στρατιωτικών, Πολιτικών, Δημοτικών Αρχών, Φορέων του τόπου και πλήθους κόσμου. 
 Κάθε χρόνο πραγματοποιείται με κατάνυξη και σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων ο επίσημος εορτασμός της Επετείου της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Τις Γιορτές τιμούν με την παρουσία τους πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι, από τον Δήμο Μεσολογγίου και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Αρχιερείς άλλων Μητροπόλεων,  Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, Εκπρόσωποι Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών της Ελλάδας, Εκπρόσωποι Ξένων Κρατών, Εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής κοινότητας, Φορέων, Συλλόγων και πλήθους κόσμου.
Το Σάββατο το απόγευμα τελείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κοσμά,  συγχοροστατούντων και άλλων Μητροπολιτών. Μετά την ακολουθία του Εσπερινού ξεκινά λιτανευτική  πομπή της Ιεράς Εικόνας της Εξόδου, του τιμίου Σταυρού Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών και Κοζύλης Ιωσήφ, στην οποία συμμετέχουν Κλήρος και Λαός, τα σχολεία της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Φιλαρμονικές, Στρατιωτικά Αγήματα και των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού, ακολουθώντας την οδό Θυσίας φθάνουν στον Κήπο των Ηρώων, όπου τελείται επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο των Ηρώων και ακολουθεί  κατάθεση στεφάνων και στη συνέχεια η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Χρήστου Καψάλη.
Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων τελείται στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος η ακολουθία του Όρθρου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία   από τον Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά, πλαισιωμένος από άλλους Αρχιερείς, Αρχιμανδρίτες, Ιερείς και Διακόνους. Την Θεία Λειτουργία παρακολουθούν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκπρόσωποι Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών, Εκπρόσωποι άλλων Χωρών και πλήθος κόσμου. Μετά τη Θεία Λειτουργία τελείται  Δοξολογία. Με το πέρας της Δοξολογίας ξεκινά η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Εξόδου, η οποία θα καταλήξει και πάλι στον κήπο των Ηρώων, όπου θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας καταθέτει στεφάνι στον Τύμβο των Ηρώων. 
 Με λαμπρότητα τιμάται, επίσης, κάθε χρόνο η μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Χριστοφόρου πολιούχου της πόλεως του Αγρινίου. Τις λατρευτικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από το Δήμο Αγρινίου και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας λαμπρύνουν με την παρουσία τους  μεγάλες προσωπικότητες από την  Εκκλησία της Ελλάδας μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κοσμά, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών και πλήθους κόσμου. 
Τις εορταστικές εκδηλώσεις του 2011 λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, ο οποίος  χοροστάτησε στο Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, με τη συμμετοχή των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Γλυφάδας κ. Παύλου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Παρευρέθηκαν ο  Δήμαρχος και το Δημοτικό ΣυμβούλιοΑγρινίου,  Εκπρόσωποι Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών και πλήθος κόσμου. 
Το Σάββατο, στις 7 Μαΐου 2011, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην πόλη του Αγρινίου το 2ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Νεολαίας που είχε γενικό τίτλο «Τόπος από Φώς και Θάλασσα. Από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στον Οδυσσέα Ελύτη». Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών νέων από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας  και τη Ιερά Μητρόπολη  Λευκάδος και Ιθάκης. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς και ιερείς της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. 
Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου. Σαν θεσμός ξεκίνησε το 2010 από την Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχήθηκε στους νέους να είναι περισσότερο Έλληνες, περισσότερο καλλιεργημένοι Χριστιανοί και πνευματικοί νέοι και μέσα από αυτή την διοργάνωση να αναδειχθούμε περισσότερο ενωμένοι και χαρούμενοι.
Την έκτη Κυριακή του Πάσχα, Κυριακή του Τυφλού, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η τοπική μας Εκκλησία γιορτάζει όλους τους Αιτωλοακαρνάνες Αγίους και σύμφωνα με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Κοσμά τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κάθε χρόνο σε διαφορετική ενορία της Μητροπόλεως, έτσι ώστε να γίνει γνωστή η παρουσία των Αγίων μας.
Τον Μάιο του 2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς συνοδευόμενος από Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στους Αγίους Τόπους. Την αποστολή υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος. Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους καλή διαμονή  στους Αγίους Τόπους όπου έζησε ως άνθρωπος, Θεάνθρωπος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τον Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο για την θερμή υποδοχή στους Αγίους Τόπους και ευχήθηκε ο Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς Χριστός να δίνει δύναμη στον ίδιο και την Αγιοταφική Αδελφότητα για το έργο που επιτελούν δηλαδή της διαφύλαξης των Αγίων τόπων. Μεταξύ των Ιεραρχών έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών. 
Μια πολύ σημαντική κοινωνική δράση ξεκίνησε στο Αγρίνιο η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου ιδρύοντας το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο θα εξυπηρετούνται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου Αγρινίου και θα προμηθεύονται τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που θα δωρίζουν επιχειρήσεις της περιοχής.
Τα εγκαίνια του Παντοπωλείου πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς στις 15 Μαΐου 2011 παρουσία του Δημάρχου και πλήθος κόσμου. 
Στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, άρχισε να λειτουργεί η Υπηρεσία Γυναικείων θεμάτων, με την προσωνυμία, Διακονία Στηρίξεως Γυναικών «Παναγία η Παραμυθία». Ο Αγιασμός και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος του Αγρινίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κοσμά και με την παρουσία πλήθους πιστών, οι οποίοι παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας.  Η λειτουργία της διακονίας θα είναι καθημερινή και θα λειτουργεί στο ισόγειο της αίθουσας του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος στο Αγρίνιο.
Σκοπός της Διακονίας είναι η ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας στο πνευματικό και προνοιακό έργο της τοπικής Εκκλησίας, η ανάπτυξη νέων μορφών εθελοντικής δράσης, η αντιμετώπιση συγχρόνων κοινωνικών προβλημάτων που απασχολούν την γυναίκα και άλλων δραστηριοτήτων.  
Την Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015, στο Θέρμο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρό Καλλίνικο Πούλο για τα τριάντα χρόνια από την κοίμησή του. Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, πνευματικό τέκνο του αειμνήστου, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και εκδήλωση στην αίθουσα του Δημαρχείου Θέρμου.
«Κοσμά του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ημών δε Πατρός και ποιμενάρχου πολλά τα έτη». 

Γραφει ο κ Σιάσος Χρηστος, Καθηγητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου