Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Oι προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1833 έως σήμερα, του κ Σιάσου Χρήστου


Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο που μας δίνει ανάγλυφη και απλόχερη με λεπτομέρειες και ντοκουμέντα την ιστορική αναδρομή των προκαθημένων της Ελλαδικής Εκκλησίας, ευθύς αμέσως μετά την απελευθέρωσή μας από τη δουλεία των τετρακοσίων χρόνων σκλαβιάς. Το έργο καλύπτει ένα ογκώδες βιβλίο 360 σελίδων και περιέχει τη ζωή, τη δράση, τα γεγονότα της εκλογής των Αρχιεπισκόπων όσων ανήλθαν στο θρόνο του πρώτου μεταξύ ίσων Αρχιερέων και που έφεραν τον τίτλο του « Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος».
Περιέχει επίσης όλα τα διατάγματα που υπέγραφαν Βασιλείς και Πρόεδροι της Δημοκρατίας και την κριτική που ασκούσε ο τύπος της εποχής για τα παρασκήνια και τις διαβουλεύσεις περί την εκλογή του προσώπου. Δεν παραλείπει δε να αναφερθεί και σε αρνητικά σημεία όσο αφορά τον τρόπο εκλογής των, αλλά και τα προσωπικά θέματα στα οποία υπήρχαν σοβαροί λόγοι. Δεν είναι δε και λίγες οι περιπτώσεις που πολλές εκλογές ακυρώθηκαν οι εκλογές από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας για διάφορους λόγους και κατόπιν προσφυγών.
Πολλοί εξ αυτών των Αρχιερέων παρέμειναν για πολύ μικρό διάστημα, άλλοι για πολλές δεκαετίες. Στο βιβλίο επίσης παρακολουθούμε τη δράση και τα επιτεύγματα των Αρχιεπισκόπων που όλοι τους, ανάλογα με τις καταστάσεις και τις περιπέτειες που διήρχετο η Ελλάδα, πρόσφεραν τεράστιες υπηρεσίες στη χώρα μας και μάλιστα σε ζοφερούς καιρούς. Δεν πρέπει δε να παραβλέψουμε ότι πολλοί εξ αυτών λάμπρυναν το θρόνο των Αθηνών με έργα που παραμένουν ανεξίτηλα στο χρόνο και βοήθησαν τη χώρα και το λαό. Επίσης δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που οι Αρχιεπίσκοποι είχαν τεράστια μόρφωση με έδρες στα διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Σε γενικές γραμμές και μόνον το γεγονός ότι το έργο αυτό αποτελεί έναν οδοδείκτη και τη ζωντανή μαρτυρία για την πορεία της Ελλαδικής Εκκλησίας μας όσον αφορά τα πρόσωπα που βρισκόταν στο τιμόνι της, αποτελεί τιμή για τον ακούραστο κ. Σιάσο που με σύνεση και υπομονή καταπιάνεται με εκκλησιαστικά και θρησκευτικά θέματα στηριζόμενος πάντα σε πραγματικά γεγονότα όπως περιεγράφοντο από τον τύπο της εποχής και από τα πρακτικά που εκρατούντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου