Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Κανείς συνάνθρωπός μας να μη μείνη νηστικός και γυμνός τα Χριστούγεννα


Αγαπητά μου παιδιά,
Πλησιάζοντας προς την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, όλοι μας αναλογιζόμαστε τις αυξημένες υλικές απαιτήσεις της περιόδου προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα αγαθά για τις εορτές.
Δόξα τω Θεώ. Αγωνιζόμαστε να είμαστε συνετοί χριστιανοί και θέλουμε να ζήσουμε άξια και άγια τα Χριστούγεννα. Ως χριστιανοί, λοιπόν, δεν μένουμε μόνο στις ιδικές μας ανάγκες, αλλά σκεπτόμαστε και τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι ζουν πιο δύσκολες καταστάσεις και στερούνται άρτου και βασικής τροφής.
Ως πατέρας όλων αυτών των αδελφών, που δοκιμάζονται, που πεινούν, που ζητούν τροφή, ενδυμασία, παρηγοριά, θεραπεία, τολμώ να σας ενοχλήσω και πάλι εφέτος και να ζητήσω την συμπαράστασί σας. Ομολογώ πως, όπως και τα προηγούμενα χρόνια εδίσταζα να ζητήσω την βοήθειά σας, και εφέτος διστάζω, γιατί παρακολουθώ και βιώνω τις δυσκολίες σας, τους αγώνες σας, τις θυσίες σας.
Ο πόνος όμως που ζω στο γραφείο μου, με τα μεγάλα προβλήματα στερήσεως και θλίψεως των συνανθρώπων μας, τα οποία όλοι μας γνωρίζουμε, με αναγκάζουν να σας καλέσω να δώσετε το γενναίο παρόν. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και εφέτος, καλούμαστε να συνεισφέρουμε στον Έρανο της αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Η αγάπη των αδελφών μας μας ζητάει το δίλεπτο της χήρας, την προσφορά μας από το υστέρημά μας, μας ζητάει να μοιράσουμε τη «μπουκιά μας» με τον δοκιμαζόμενο αδελφό.
Πάντοτε με διδάσκει η θυσιαστική σας αγάπη και, χωρίς κανένα λογισμό κολακείας και φιλοφρονήσεως, σας συγχαίρω και ζητώ πλουσία την ευλογία του Κυρίου μας για τον καθένα σας και τις οικογένειές σας.
Σας διαβεβαιώ ότι η προσφορά σας θα δοθή μόνο για την ανακούφισι των δοκιμαζομένων αδελφών.
Οφείλω δε να σας ενημερώσω για την προσφορά σας το έτος 2013.
Από τον Έρανο αγάπης του έτους 2013 εισπράχθηκαν 78.350 €.
Από τα εισπραχθέντα εισήλθαν στα ταμεία των Φιλοπτώχων των Ενοριακών Ναών 34.776 €. Το ταμείο των κοινωνικών υπηρεσιών της Αντιπεριφερείας Αιτωλοακαρνανίας έλαβε κατά τον νόμον 1.567 €.  Στο ταμείο της Κεντρικής Φιλοπτώχου Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως εισήλθαν 42.007 €.Κατά το έτος 2013 η Κεντρική Φιλόπτωχος Διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως προσέφερε σε φτωχούς αδελφούς 53. 740 €.
Η Φιλόπτωχος Διακονία των Ενοριών προσέφερε σε φτωχούς 120. 091, 35 €.
Το δε έτος 2014 και μέχρι σήμερα, η Κεντρική Φιλόπτωχος Διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως προσέφερε σε δοκιμαζομένους αδελφούς 47. 444, 02 €.
Αγαπητοί,
Όλοι μαζί, «μια ψυχή συναθλούντες», ας αντιμετωπίσουμε τη δυσπραγία, τη δοκιμασία των συνανθρώπων μας με θυσιαστική αγάπη. Αυτή η αγάπη θα μας κάνει αξίους να φέρουμε στην καρδιά μας την αιώνια Αγάπη, τον Κύριο και Θεό μας, Ιησού Χριστό.
Ανοίξτε τις καρδιές σας πρώτα και ύστερα το προσωπικό σας ταμείο. Ελάτε όλοι μαζί, με προθυμία, με ιλαρότητα και στοργή να δώσουμε στους αδελφούς μας παρηγορία, ενίσχυσι, χαρά και αισιοδοξία. Το υπογραμμίζουμε. Κανέναν δεν πιέζουμε, κανέναν δεν αναγκάζουμε. Ας επαναλάβουμε όμως το σύνθημά μας: Κανείς συνάνθρωπός μας να μη μείνη νηστικός και γυμνός τα Χριστούγεννα. Αλλά και πάντοτε κανείς αβοήθητος.
Ο Έρανος της αγάπης θα διενεργηθή από 1ης έως 14ης Δεκεμβρίου 2014.
Ζητών συγγνώμην και ευχαριστών ένα έκαστον προσωπικώς για την προσφορά σας, διατελώ,   
Μετά πατρικών ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου