Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Με κατάνυξη η Ιερά Αγρυπνία στο Ναό μας για την Παναγία την Προυσιώτισσα


Χάριτι Θεού και με τη συμμετοχή  πολλών ευλαβών χριστιανών όχι μόνο από το χωριό μας αλλά και από γειτονικά χωριά, τελέσθηκε χθες βράδυ στις 21:00 μμ η  Ιερά Αγρυπνία που έχει καθιερωθεί πλέον τα τελευταία χρόνια,  στον Ιερό μας Ναό, επί τη συνάξει της Υπεραγίας Θεοτόκου της Προυσιωτίσσης ( αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος φυλάσσεται στον Ιερό μας Ναό ).
Η Ιερά Αγρυπνία περιελάμβανε τις Ακολουθίες του μικρού Αποδείπνου μετά των Χαιρετισμών της Παναγίας μας, την Ακολουθία του Εσπερινού μετ΄ Αρτοκλασίας, την Ακολουθία του Όρθρου και τέλος της Θεία Λειτουργία.
    Τις άνωθι Ιερές Ακολουθίες τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μακρυνείας και Εφημέριος του Ιερού Ναού Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς, π Σπυρίδων Ιωάννου ενώ παρευρέθη συμπροσευχομένη και η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κατερινούς Γερόντισσα Μαριάμ.
   Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας εκτέθηκαν προς προσκύνηση Ιερά αποτμήματα των Λειψάνων των  Αγίων:
  • Του Αγίου Νεκταρίου, 
  • του Οσίου Γεωργίου του Καρσλίδη, 
  • του Αγίου Αποστόλου Τίτου, 
  • του Αγίου Χαραλάμπους, 
  • της Αγίας Παρασκευής, 
  • του Αγίου Παντελεήμονος, 
  • του Αγίου Ευσταθίου, 
  • των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων     


Είναι αλήθεια, ότι όλοι οι χριστιανοί έχουν βαθιά στην καρδιά τους ριζωμένη την ευλάβεια προς την Παναγία. Εκείνη για όλους είναι το στήριγμα, η καταφυγή, η παρηγοριά. Τα σημειώνει αυτά και ο υμνογράφος με τρόπο μοναδικό. Η Μάνα μας είναι των θλιβομένων η χαρά, των αδικουμένων η προστασία, των ξενιτεμένων η παρηγοριά, των τυφλών η βακτηρία, όσων ταλαιπωρούνται η βοήθεια, αυτών που βρίσκονται σε κίνδυνο η σκέπη, αλλά και όσων βρίσκονται σε κάποια ανάγκη, γίνεται η αρωγός.
Η Μάνα μας Θεοτόκος δάνεισε σάρκα στο Θεό Λόγο, ο οποίος για χάρη μας λειτουργεί το μυστήριο της σωτηρίας μας. Την έκανε Μάνα. Την χάρισε στον άνθρωπο, και εμείς την κάναμε Μάνα μας. Σαν Μάνα αγρυπνά και προσέχει τις φωνές μας. Η ευαισθησία της καρδιάς Της είναι δεδομένη από τη στιγμή. Η καρδιά της μάνας έχει μια εκπληκτική ευαισθησία για το παιδί της. Μ’ ένα νεύμα μας καταλαβαίνει την επιθυμία η το πρόβλημα που μας απασχολεί και έρχεται κοντά μας προσπαθώντας να δώσει λύση η να προσφέρει το χάδι της που τόσο γλυκαίνει την πίκρα μας τη στιγμή του πειρασμού. Το ίδιο συμβαίνει και στην καρδιά της Μεγάλης μας Μητέρας.
Σ’ αυτήν ακουμπήσαμε κι απόψε την καρδιά μας, και  σιγοψάλλαμε στην άγια μορφή της, «Τα νέφη των λυπηρών εκάλυψαν την αθλίαν μου ψυχήν και καρδίαν και σκοτασμόν εμποιούσί μοι, Κόρη• αλλ’ η γεννήσασα φως το απρόσιτον απέλασον ταύτα μακράν τη εμπνεύσει της θείας πρεσβείας σου». 
Ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας η Παναγία η Προυσιώτισσα, η ΄΄ Κυρά της Ρούμελης ΄΄, να σκέπει να φρουρεί και να αγιάζει την πατρίδα μας αλλά και όλους όσους με πίστη και ευλάβεια επικαλούνται τις πρεσβείες Της και τις μεσιτείες Της.
        













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου