Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Προετοιμασία των βαγιών στο Ναό μας


Από νωρίς χτες το μεσημέρι, Σάββατο του Λαζάρου οι κυρίες της Ενοριακής δράσης της Ενορίας μας υπό την καθοδήγηση του Εφημερίου του Ναού, ετοίμασαν όπως  κάθε χρόνο 250 ματσάκια με  Βάγια για την Κυριακή των Βαΐων από όπου αρχίζει ουσιαστικά η Μεγάλη Εβδομάδα η Εβδομάδα των Παθών, τα οποία μοιράστηκαν στο εκκλησίασμα μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας.  Κάθε χρόνο φτιάχνουν τα απλά Βάγια από φύλλα φοινικιών, από δεντρολίβανο και βαγια και αφού διαβαστούν από τον Εφημέριο του Ναού μας, μοιράζονται ως ευλογία σε όλο το εκκλησίασμα.
Η Κυριακή των Βαΐων έχει δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα, πανηγυρικό και χαρμόσυνο. Είναι χαρμόσυνος ο χαρακτήρας διότι αποτελεί καθαρό προμήνυμα της Αναστάσεως. Μας το είπε αυτό και η ευχή που διαβάσαμε στα βάγια το πρωί. Αυτά λοιπόν τα βάγια που θα κρατήσουμε στα χέρια μας, αυτό ακριβώς συμβολίζουν. Τη νίκη κατά του θανάτου δια της Αναστάσεως.
Συμβολίζουν όμως και άλλες δύο νίκες, της νίκης κατά του κακού και της αμαρτίας, και δεύτερον της νίκης εναντίον των δαιμόνων, δια της πίστεως προς τον Χριστόν. Άρα μας λένε οι Πατέρες, τα βάγια είναι σύμβολα αρετών και θείων πράξεων, δηλαδή έργων πίστεως.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου