Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Εορτή του Αγίου Φιλίππου στη Γραμματικού Αγρινίου

     Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, κατάνυξη και πλήθος κόσμου, η Iερα Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, η Αρχιερατική Περιφέρεια Μακρυνείας και ιδιαίτερα η Γραμματικού του Δήμου Αγρινίου εόρτασε με μεγαλοπρέπεια, σε έναν κατάμεστο από κόσμο Ιερό Ναό, τον πολιούχο της Απόστολο Φίλιππο το διήμερο 13 και 14 Νοεμβρίου 2018. 
     Το απόγευμα της παραμονής της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ Αρτοκλασίας όπου χοροστάτησε και μίλησε επίκαιρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ ΚΟΣΜΑΣ. Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του εορταζομένου Αγίου Φιλίππου, αλλά και για την αντί-εκκλησιαστική και προδοτική εποχή που ζούμε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα πρότυπα που πρέπει να έχουν οι σύγχρονοι νέοι και νέες στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Παρότρυνε δε το πολυπληθές εκκλησίασμα να ακολουθήσει και να μιμηθεί το παράδειγμα του Αγίου Φιλίππου. Στον πανηγυρικό εσπερινό έλαβαν μέρος:
  • Ο αιδεσιμολογιωτατος πρωτοπρεσβύτερος π Ιωάννης Μυζήθρας Εφημέριος Αγίου Κων/νου Παπαδατών Μακρυνείας
  • Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μακρυνείας και Εφημέριος του Ιερού Ναού Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς π. Σπυρίδων Ιωάννου
  • Ο π. Αντώνιος Βαφειάδης, Εφημέριος Αγίου Δημητρίου Ανω Ζευγαρακίου Μακρυνείας
  • Ο π. Ηλίας Μανδρούκας Εφημέριος Κάτω Κερασόβου Μακρυνείας
  • Ο π. Κων/νος Μαστρογιάννης, Εφημέριος Αγίου Αθανασίου Άνω Μακρυνούς Μακρυνείας
  • Ο π. Νεκτάριος Παλιούρας, Εφημέριος Αγίου Νικολάου Καινουρίου
  • Ο π. Θεμιστοκλής Σωτηρόπουλος Εφημέριος Αγίου Γεωργίου Ματαράγκας
  • Ο π. Απόστολος Ψαρράς, Εφημέριος Αγίας Παρασκευής Τριχωνίου Μακρυνείας
  • Ο π. Σπυρίδων Σωτηρόπουλος, Εφημέριος Αγίου Ανδρέου Μακρυνείας
  • Ο π. Νεκτάριος Καττής, Εφημέριος Αγίου Νικολάου Μεσαρίστης Μακρυνείας
  • Ο π. Ιωάννης Στέκας , Εφημέριος Γουριάς Μεσολογγίου
  • Ο π. Κων/νος Γιολδάσης Εφημέριος Πετροχωρίου Θερμου
  • Ο π. Βασίλειος Ντόκας, Εφημέριος Αγίου Νικολάου Σκουτεράς
  • και ο Ιεροδιάκονος του Σεβασμιωτάτου π. Σιλουανός Ψυλλιάς
  • και ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου π Σεραφείμ

     Εν συνεχεία έλαβε μέρος η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου. Παρευρέθη συμπροσευχομένη η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου Κατερινούς Γερόντισσα Μαριάμ.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι: η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλ/νίας κα Χριστίνα Σταράκα, ο Αντιπερειφεριάρχης Αιτωλ/νίας κ Γιάννης Λύτρας, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ Ευθύμιος Γρίβας, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, εκπρόσωποι του Διοικητού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου και Αστυνομίας, ο πολιτιστικός μας σύλλογος, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων της Μακρυνείας, πρόεδροι Συλλόγων και πλήθος κόσμου
      Η Ακολουθία του Εσπερινού μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως στους 106,3 fm
Εν συνεχεία στο κέντρο νεότητος προσφέρθηκε αβραμιαία φιλοξενία σε όλους τους καλεσμένους με γλυκίσματα που ετοίμασαν οι κυρίες της Ενοριακής δράσης του Ιερού μας Ναού όπου όλοι θαύμασαν και το Μουσείο Εκκλησιαστικών κειμηλίων που υπάρχει στο Ναό μας , μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τη δανειστική βιβλιοθήκη.
      Το πρωί της εορτής, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία όπου μίλησε επίκαιρα ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π Δαυίδ Μπαζούλας Ιεροκήρυκας της Ιεράς μας Μητροπόλεως .
     Το απόγευμα τελέσθηκε η Ακολουθία του μεθεόρτιου Εσπερινού και εν συνεχεία η Ιερά Παράκληση του Αγίου Φιλίππου.
Οφείλουμε καθηκόντως να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή της Ιερας Πανηγύρεως ιδιαίτερα οφείλουμε να ευχαριστησουμε το Δήμο Αγρινίου, τη Φιλαρμονική Αγρινίου,  το Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου Γραμματικούς, τον πολιτιστικό σύλλογο Γραμματικούς, τους Ιερείς που έλαβαν μέρος και λάμπρυναν με την παρουσία τους την Ιερά μας, τις κυρίες της Ενοριακής δράσης αλλά και όλους όσους έσπευσαν να προσκυνήσουν στη χάρη του Αγίου Φιλίππου.
Ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας ο  Απόστολος Φίλιππος να μεσιτεύει στο θρόνο του Θεού και το χωριό του αλλά και για όλο τον κόσμο και να παρέχει σε όλους τη Χαρη του Τριαδικού μας Θεού.





































  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου