Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Ποιμαντορική εγκύκλιος Πρωτοχρονιάς 2018


ΚΟΣΜΑΣ
Ο ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ
ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Προς τους Παν/τους Ιεροκήρυκας, Ευλαβεστάτους Ιερείς, Οσιωτάτους Μοναχούς και Μοναχάς και το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,
Η χαρά μας σήμερα για το νέο έτος που ανέτειλε είναι φανερή και δικαιολογημένη. Κανείς δεν μπορεί να την αρνηθή. Κάθε νέο έτος δημιουργεί ευχάριστη διάθεσι και ικανοποίησι, την οποία με ποικίλους τρόπους εκδηλώνει ο άνθρωπος. Κι εμείς το νέο έτος 2018, που με την αγάπη και την ανοχή του Τριαδικού Θεού αρχίσαμε να ζούμε, με πολλή χαρά το υποδεχθήκαμε. Όλοι μας, τα παιδιά, οι νέοι, οι νέες, αλλά και οι προχωρημένοι στην ηλικία.
Θέλουμε όμως, το ποθούμε, το νέο έτος 2018 να είναι αληθινά «νέο έτος»∙ να είναι καινούργιο για την ζωή μας. Να είναι υγιές, ειρηνικό, χαρούμενο, κατά πάντα ευτυχισμένο. Πως όμως θα γίνη αυτό το έτος, πραγματικά «νέο έτος»;
Ως χρόνος, αγαπητοί, και αυτό το νέο έτος, όπως και κάθε νέο έτος, είναι πανομοιότυπο με τα παλαιότερα. Ίδιοι μήνες, ίδιες ημέρες, μεγάλες το καλοκαίρι, μικρές το χειμώνα, ίδιες εποχές διαδέχονται η μια την άλλη, ζεστοί οι θερινοί μήνες, παγεροί οι χειμερινοί.
Ο θεόπνευστος αγιογραφικός λόγος μας βεβαιώνει ότι«τίποτε το καινούργιο δεν υπάρχει κάτω από τον ήλιο στον κόσμο. Η μια ανθρώπινη γενιά φεύγει και άλλη έρχεται. Η γη όμως μένει πάντοτε. Ο ήλιος ανατέλλει, δύει και πάλιν τρέχει προς την ανατολή. Όλοι οι ποταμοί χύνονται στη θάλασσα και η θάλασσα δεν χορταίνει» (Εκκλ. α’, 4, 5, 7, 9).
Το νέο έτος είναι πραγματικά νέο, είναι καινούργιο, όταν οι άνθρωποι που το υποδέχονται, αγωνίζονται να γίνουν και να είναι νέοι, αναγεννημένοι∙ να ανανεώνονται πνευματικά∙ να ζουν την καινή, την νέα ζωή του Αγίου Πνεύματος. Οι Χριστιανοί, αν θέλουν να ζήσουν αληθινά ένα νέο έτος, οφείλουν να φροντίζουν κάθε μέρα να απομακρύνουν τα παλαιά πάθη και αμαρτήματά τους, οφείλουν να στολίζουν τον εαυτό τους με πράξεις αρετής και αγιασμού.
Ωραιότατα παρουσιάζει αυτή την αλήθεια ο Απόστολος Παύλος γράφοντας προς τους Εφεσίους: «Να αποβάλλετε τον παλαιό άνθρωπο της προηγούμενης ζωής σας που φθείρεται από τις ηδονές και προκαλεί την απατηλή αμαρτία και να ανανεώνεσθε στο φρόνημα του νου σας, να ενδυθήτε τον νέο άνθρωπο που δημιουργήθηκε από τον Θεό για αρετή και την ευσέβεια προς την αλήθεια» (Εφεσ. δ’, 22-24).
Έτσι και το νέο αυτό έτος θα είναι νέο, αγαπητοί, όταν εμείς, κληρικοί και λαϊκοί, γίνουμε νέοι, όχι κατά την ηλικία, αλλά κατά την ψυχή, κατά τα φρονήματα, τις πεποιθήσεις, τις επιθυμίες, τα λόγια και τα έργα μας.
Ελάτε εφέτος να κόψουμε τους δεσμούς, που μας κρατούν σφικτά δεμένους με τα παντοειδή πάθη και με τον παλαιό εαυτό μας. Να αφήσουμε την υλόφρονα, την φιλήδονο, την αντιπνευματική ζωή μας, να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ελκυσθή από τα υψηλά, τα ουράνια, τα θεία. Να μισήσουμε την χωρίς Χριστό ζωή  του κόσμου, που δημιουργεί «γέροντες» από την εφηβική ηλικία και να μεταθέσουμε νου και καρδιά στην αγάπη του Ενανθρωπήσαντος Σωτήρος και Λυτρωτού. Να«φρονούμε τα άνω, μη τα επί γης» (Κολ. γ’, 2).
«Ιδού καινά ποιώ τα πάντα». Ιδού, όλα τα κάνω καινούργια, λέει ο Κύριος στο ιερό βιβλίο της Αποκαλύψεως (Αποκ. κα’, 5).
Ανάγκη, λοιπόν, σωτήρια αυτό το έτος που αρχίζουμε να ζούμε, να οργανώσουμε, να κάνουμε συνειδητή την πνευματική μας ζωή για να είναι αληθινά καινούργιο για τη ζωή μας και ευτυχισμένο. Να δυναμώσουμε μέσα μας την ζώσα και καθαρή πίστι μας στον Τριαδικό Θεό, την θεότητα του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού. Να γνωρίσουμε καλά και να ζούμε απαραχάρακτα την ορθόδοξο πίστι. Να την ομολογούμε με πατερική παρρησία. Χωρίς οκνηρία, επιφυλάξεις και εγωισμούς, να θελήσουμε εφέτος να ζούμε τακτική, συνειδητή, λατρευτική και μυστηριακή ζωή μέσα στην Εκκλησία μας.
«Μη συσχηματίζεσθε τω αιώνι τούτω», γράφει ο Απόστολος Παύλος προς Ρωμαίους (Ρωμ. ιβ’, 2). Μην επηρεαζόμαστε από παλαιές, θολωμένες φωνές, μηνύματα, εκδηλώσεις, τις ενέργειες όλων εκείνων, οι οποίοι ευρισκόμενοι εν αφροσύνη δεν γνωρίζουν τον νεοποιό Κύριο και αγωνίζονται να απλώσουν παντού την καταστρεπτική λάσπη τους. Μη μας φοβίζη ο πόλεμος των εχθρών του Χριστού, οι οποίοι θέλουν να ξεριζώσουν από την καρδιά μας και μάλιστα από τις καρδιές των παιδιών μας - με τα άθεα γράμματα και τα τόσα άλλα διαστροφικά - την πίστι στη θεότητα του Χριστού μας.
Αυτό το έτος οφείλουμε να αφυπνισθούμε. Έχουμε πόλεμο κατά της ορθοδόξου αληθείας, της Θεότητος του Χριστού, αλλά και της μαρτυρικής πατρίδος μας, της Ελλάδος. Αν δεν αναγεννηθούμε, αν δεν γίνουμε καινούργιοι άνθρωποι, άνθρωποι αρετών, πιστοί Χριστιανοί του Χριστού, δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην αντιπνευματική λαίλαπα που θέλει τους ορθοδόξους Χριστιανούς και γνησίους Έλληνας υποδούλους στις σκοτεινές δυνάμεις της Νέας Εποχής και της Παγκοσμιοποιήσεως.
Μην φοβώμαστε τον πόλεμο, ούτε τους τάχα ισχυρούς. «Σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν» (Πραξ. κστ ,14).
Αυτά που θέλουν να κάνουν οι σύγχρονοι εχθροί της αληθείας, της πίστεως, της Εκκλησίας του Χριστού και τα οποία παρουσιάζουν σαν «σύγχρονα και νέα» είναι πολύ παλαιά. Τα ίδια, για παράδειγμα, έκαναν και ο Κάιν και οι οικοδόμοι του Πύργου της Βαβέλ. Τα ίδια έκαναν τα Σόδομα, τα Γόμορα και οι Βαβυλώνιοι. Τα ίδια έκαναν και οι αυτοθεοποιούμενοι αιμοσταγείς και σαρκολάτρες αυτοκράτορες της Ρώμης και τόσοι άλλοι. Που είναι σήμερα όλοι αυτοί; Ποιός τους θυμάται και τους τιμάει; Αυτά μιμούνται και θέλουν να μας παρουσιάσουν ως νέα οι σημερινοί νάνοι, πολεμώντας την αλήθεια του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού.
Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,
Όπως ψάλλει η Εκκλησία μας στην ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου, ο Χριστός «νεοποιεί τους γηγενείς, χοϊκούς χρηματίσας» (ε’ ωδή του κανόνος). Αναγεννά, καθιστά νέους τους ανθρώπους, με το να γεννηθή ως άνθρωπος και να προσφέρη το σωτήριο έργο Του.
Γι αὐτό ακριβώς τον λόγο, το νέο έτος 2018 ας θελήσουμε να το κάνουμε αληθινά «νέο». Με την ειλικρινή, την συνειδητή, την αποφασιστική μετάνοιά μας, με την απόφασι να ζήσουμε με υπακοή και ακρίβεια το ιερό Ευαγγέλιο, με το να συμμετέχουμε με συνέπεια στην λειτουργική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, με το να αγαπούμε ειλικρινά τον Χριστό μας και τους συνανθρώπους μας.
Ετσι, το 2018 θα γίνη έτος υγείας, ειρήνης, χαράς, ευημερίας και ευτυχίας. Το εύχομαι ολόψυχα.
Με την αγάπη του Χριστού μας

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου