Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στα Ελληνικά Μεσολογγίου

    Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε για άλλη μια χρονιά χάριτι Θεού,  η μνήμη της ανακομιδής των ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην ομώνυμη Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στα Ελληνικά Μεσολογγίου. Το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μακρυνείας π. Σπυρίδωνα Ιωάννου όπου κήρυξε το Θείο Λόγο πλαισιούμενος από τον π. Συμέων Κιτσινέλη Εφημέριο Αγίου Θωμά Μεσολογγίου και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων . Το Ιερό αναλόγιο το διηκόνησε με άριστο τρόπο κ Νεκταριος Δροσοπαναγιώτης εκπαιδευτικός και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής 
    Το Μοναστήρι βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χωριό Ελληνικά Μεσολογγίου και ανάμεσα σε πυκνό δάσος από καστανιές και δρύς. Πρόκειται για μεταβυζαντινό λιθόκτιστο ναό του 1696. Στη θέση του υπήρχε παλαιότερος ναός που καταστράφηκε στις μεγάλες  μάχες μεταξύ των Βενετών και του αρματολού από το Ξηρόμερο Πάνου Μεϊντάνη.
    Το καθολικό ανήκει στον σταυρεπίστεγο τύπο και ο οκταγωνικός τρούλος έχει το σημείο του σταυρού και στις πλευρές του από ένα παράθυρο. Στην βόρεια πλευρά υπάρχουν δύο μαρμάρινες επιγραφές, η μια κοντά στο ιερό με τα ονόματα των κτητόρων Κολονέλου Γιαννάκη Λουντερέκα και του Γεωργίου Δαπαβίτζα και Δήμου Λούτα. Η άλλη επιγραφή, δυτικά, αναφέρει ως κτήτορες τον Γεώργιο Λούτα, τον ηγούμενο Σεραφείμ, και τον ιερομόναχο Δομέτιο. Τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν κελιά από την ανατολική πλευρά της Μονής και όλος ο αύλειος χώρος είναι περιμαντρωμένος.
     Υπάρχουν πολλές τοιχογραφίες Αγίων όπως, των Τριών Ιεραρχών, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Γρηγορίου καθώς και φορητές παλαιές εικόνες του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Γεωργίου και άλλων Αγίων. Σε προσκυνητάρι υπάρχει μεγάλη εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας.
Επίσης στον αύλειο χώρο υπάρχει κενοτάφιο, όπου ψάλλετε επιμνημόσυνη δέηση,  καθώς και μαρμάρινη πλάκα με ονόματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ζυγό -Αράκυνθο κατά τον πρόσφατο εμφύλιο πόλεμο το 1945.
Το μοναστήρι το κατέλαβαν οι αντάρτες και το χρησιμοποίησαν ως αρχηγείο τους, την εκκλησία δε την είχαν για να κοιμούνται και τα κελιά τα είχαν ως κρατητήρια. Οι αντάρτες έπαιρναν κρατούμενους   και τους σκότωναν κοντά στο χώρο της παλιάς  εκκλησίας.Έξω από το Μοναστήρι και σε απόσταση πενήντα περίπου μέτρα υπάρχει πηγάδι όπου το βάθος του ξεπερνά τα σαράντα μέτρα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν υπάρχει νερό στο πηγάδι και φυσικά και στο Μοναστήρι.
Την ιερά μονή του Αγίου Γεωργίου διακονεί επί σειρά ετών η μοναχή Ανθούσα της οποίας το έργο τόσο μέσα στο ναό όσο και έξω από αυτόν είναι τεράστιο. Το μοναστήρι ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ελληνικών και διοικείται από Επιτροπή.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου