Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Υπεραγία Θεοτόκος: η πρέσβειρα των ουρανών, που δέεται ακαταπαύστως για τους χειμαζομένους και πονεμένους ανθρώπους


Ξεχωριστή θέση κατέχει στην Ορθόδοξο Εκκλησία η μορφή μιας γυναικός. Ανάμεσα σε μια στρατιά αγίων ανδρών και γυναικών ξεχωρίζει μια λαμπρά γυναικεία μορφή. Είναι η γυναίκα αυτή για την οποία οι προφήτες και οι απεσταλμένοι του Θεού μας μίλησαν κατά τρόπο θαυμαστό. Είναι η γυναίκα, που θα φέρει την χαρά στον κόσμο και θα επανορθώσει το λάθος της προμήτορος Εύας. Είναι η γυναίκα, που θα ενώσει ουρανό και γη και θα γίνει η σκάλα, που θα ανεβαίνουν οι άνθρωποι στον ουρανό. Είναι η άρουρα, που θα βλαστήσει τον Αρχηγό της Ζωής. Είναι η βάτος η καιομένη και μη καταφλεγομένη, που με την θεϊκή φωτιά θα εξαγνίσει την μολυσμένη από την Εύα ανθρωπότητα. Είναι η αγνή και ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ. Είναι η Παναγία μας. Είναι η μητέρα του Χριστού, η Γλυκειά μας Παναγία.
Ναι! Η αγνή και ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ με την αγία της ζωή προκάλεσε την προσοχή του Ουρανίου Πατρός. Αυτήν την ενάρετο Παρθένο εκλέγει και καθιστά σκεύος εκλογής και δοχείον της χάριτος ο Θεός και την χρησιμοποιεί στο πάνσοφο σχέδιο για την λύτρωση και την σωτηρία του ανθρώπου. Αυτή η Παρθένος θα δεχθεί στους κόλπους της και θα προσφέρει απ’ το αγνό παρθενικός της σώμα την ανθρώπινη φύση στον Θεάνθρωπο Ιησού, τον Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου.
Αυτό που λέγομε και γράφομε είναι ασύλληπτο, ακατανόητο και από την λογική του ανθρώπου ανερμήνευτο. Διότι «ο αχώρητος παντί πώς εχωρήθη εν γαστρί;» Πώς μια Παρθένος γίνεται μητέρα, χωρίς να γνωρίσει άνδρα; Πώς μια μητέρα συνεχίζει και μετά την γέννα της να παραμένει παρθένος; Πώς ένας Θεός παίρνει μορφή δούλου, μορφή ανθρώπου; Θαύμα μέγα! Το μέγιστο των θαυμάτων θαύμα συντελείται στην ζωή της αγίας αυτής γυναικός. Ίσως δεν υπάρχει μεγαλύτερο θαύμα στον χώρο της πίστεώς μας από την θεία ενανθρώπηση του Κυρίου μας. Και στο θαύμα αυτό πρωτεύοντα ρόλο παίζει η Υπεραγία Θεοτόκος.Στην αγνή Κόρη της Ναζαρέτ δεν προσέβλεψε μόνο ο ουράνιος Πατήρ. Σ’ αυτήν την Αγία Μητέρα του Κυρίου μας προσβλέπουν και οι πιστοί με πολύ σεβασμό και πολλή αγάπη. Οι πιστοί αισθάνονται την μητέρα του Κυρίου και δική των μητέρα. Την τοποθετούν υπεράνω όλων των αγίων και της προσφέρουν την τιμή και την αγάπη που της ανήκει. Οι Χριστιανοί γνωρίζουν την δύναμη και την παρρησία που έχει η Θεοτόκος πλησίον του Υιού της και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Για τους πιστούς «πολλά ισχύει δέησις μητρός προς ευμένειαν δεσπότου». Για τους χριστιανούς η Θεοτόκος είναι η πρέσβειρα των ουρανών, που δέεται ακαταπαύστως για τους χειμαζομένους και πονεμένους ανθρώπους.
Βεβαίως κατά καιρούς και διαστήματα υπήρξαν και υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι, οι οποίοι ουδένα σεβασμό και ουδεμία τιμή αποδίδουν στο ιερό πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου. Άλλοι απ’ αυτούς την αγνοούν εν γνώσει των και άλλοι ομιλούν υβριστικώς και περιφρονητικώς για το πρόσωπό της. Όλοι αυτοί είναι οι αιρετικοί και οι πλανεμένοι άνθρωποι, οι οποίοι, ανάμεσα σ’ όλες τις αιρετικές των δοξασίες και τις φρικτές βλασφημίες που ξεστομίζουν, δεν λησμονούν να βεβηλώσουν και το ιερό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η Ορθόδοξος όμως Εκκλησία, ορθοτομούσα πάντα την αλήθεια, τίμησε και τιμά ιδιαιτέρως το σεπτό πρόσωπο της «Βασίλισσας των αγγέλων». Μετά από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, τον οποίο λατρεύει ως Θεό, τοποθετεί την Υπεραγία Θεοτόκο. Δια την Εκκλησία ο Ιησούς είναι ο ήλιος και η Παναγία η σελήνη. Στις πρεσβείες της Θεοτόκου η προσευχομένη Εκκλησία παραδίδει κάθε αίτημά της. Δεν υπάρχει προσευχή που να μην μνημονεύεται το όνομα της Θεοτόκου ως μεσίτριας και πρέσβειρας.
Χωρίς καμία αμφιβολία, η Θεοτόκος κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των πιστών. Σε κάθε δύσκολη στιγμή, ο πιστός ρίχνει τα μάτια του στην εικόνα της Παναγίας. Σ’ αυτήν ζητά προστασία, σκέπη και παρηγορία. Βρίσκεται ο Χριστιανός στο κρεβάτι του πόνου; Το όνομα της Παναγίας επικαλείται. Ναυαγεί στην θάλασσα ο πιστός και παλεύει σκληρά με τα μανιασμένα κύματα; Το όνομα της Παναγίας επικαλείται. Κινδυνεύει ο στρατιώτης στην θύελλα του πολέμου; Φθάσε, Παναγιά μου, φωνάζει. Μένει ορφανή και απροστάτευτη η κόρη; Στην Παναγία ζητά την προστασία και την ασφάλειά της. Σείεται η καρδιά του μοναχού στην έρημο από τους λυσσαλέους πειρασμούς; Την Παναγία επικαλείται. Απειλή πολέμου προ των θυρών; Την πρεσβεία και την προστασία της Παναγίας επικαλούνται όλοι οι πιστοί.

Από το ορθόδοξο χριστιανικό περιοδικό "ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου