Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Φωτογραφίες από τα εξωκκλήσια της Γραμματικούς Αιτωλοακαρνανίας

1.    ΑΓΙΟ  ΠΝΕΥΜΑ

Το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος (Αγία Τριάδα) είναι το πρώτο που αντικρύζει κανείς, ερχόμενος απο Μεσολόγγι ή Αγρίνιο και όταν πρωτομπάινει στο χωριό. Χτίστηκε το 1936 από τους κατοίκους της Γραμματικούς. Προσφάτως, εν έτει 2009 κατόπιν ενεργειών του Εφημερίου μας και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ανακαινίσθηκε εσωτερικά ολοσχερώς. Συγκεκριμένα γκρεμίστηκαν οι κουφιες αμμακονίες, οι εσωτερικοί τοίχοι, έγινε αρμολόγηση και αμμοβολή εσωτερικά, διορθώθηκαν πολλές ατέλειες στο τέμπλο το οποίο και βάφτηκε, τοποθετήθηκε ηλεκτρικό ρεύμα που δεν υπήρχε, επιδιορθώθηκε η σκεπή που έβαζε νερά, αποκαταστάθηκε εσωτερικά το ταβάνι με καινούρια υλικά καθώς επίσης και βάφτηκε εξωτερικά


O ιστορικός Ναός του Αγίου Πνεύματος απο μακρυά




Η είσοδος του Ναού



Φτάνοντας στο εκκλησάκι



Το προσφάτως ανακαινισμένο τέμπλο



Το τέμπλο του Αγ Πνεύματος









Αγιο Πνεύμα εσωτερικά



2.   ΑΓΙΟΣ  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ



Ενα από τα σημαντικότερα εξωκκλήσια της Γραμματικούς, όπου οι κάτοικοι σέβονται και ευλαβούνται είναι το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους το οποίο βρίσκεται στον κάμπο προς τη λίμνη Τριχωνίδα. Το εκκλησάκι αυτό χτίστηκε με αποκλειστικές δωρεές των κατοίκων της Γραμματικούς και στα τέλη του 2008 ανακαινίσθηκε και αυτό εκ βάθρων λόγω των πολλών καταστροφών που υπέστη απο τον σεισμό της Τριχωνίδας τον Απρίλιο του  έτους 2007. Πιο συγκεκριμένα επισκευάσθηκε η σκεπή και το εσωτερικό ταβάνι, γκρεμίστηκαν οι εσωτερικές τοιχοποιείες, τοποθετήθηκε εσωτερικό μεταλλικό πλέγμα σε όλους τους τοίχους, βάφτηκε εξωτερικά και εσωτερικά και τοποθετήθηκαν μεταλλικά στηρίγματα εντός του Ιερού Βήματος για να αποφευχθούν μελλοντικές ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί οτι στον Αγιο Χαράλαμπο τρέχουν με ευλάβεια πάρα πολλοί κάτοικοι του χωριού και με δάκρυα στα μάτια ικετεύουν μπροστά στη θαυματουργή εικόνα που αναπαριστά ολόσωμο τον Αγιο και αυτός, ακούει τους πόνους απο τις καρδιές και επεμβαίνει θαυματουργικά.



Εξωτερικά το εκκλησάκι



Εσωτερικά, το τέμπλο






Η θαυματουργή εικόνα του Αγίου



Εσωτερικά το Αγιο Βήμα


Το ανακαινισμένο ταβάνι με την εικόνα του Παντοκράτωρα


3. ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

Ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, είναι ο παλαιός Ναός του χωριού, πρίν φτιαχθεί ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Φιλίππου. Βρίσκεται σε ύψωμα , μέσα στα πεύκα σε ένα ειδιλιακό τοπίο με απέραντη θέα τη λίμνη της Τριχωνίδας, το Αγρίνιο, τα χωριά του δημου Θεστιέων ( Καινούργιο Παραβόλα ..), το Παναιτωλικό όρος καθώς επίσης και τα βουνά της Ακαρνανίας. Χτίστηκε το έτος 1918, και εκεί στεγάζονταν και λειτουργούσε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής το δημοτικό σχολείο της Γραμματικούς. Το έτος 2007 έγινε αρμολόγημα και εξωτερική αμμοβολή και το τρέχων έτος 2009 έγινε αρμολόγημα και εσωτερική αμμοβολή, συντήρηση και καθαρισμός του τέμπλου και αμμοβολή στο δάπεδο του Ναού.


Ανεβαίνοντας το μονοπάτι για την Εκκλησία






Η θέα απο το ύψωμα, με την εκκλησία του Αγίου Φιλίππου, της λίμνης και των παρατριχώνιων χωριών



Το μονοπάτι απο το χωριό στην Εκκλησία που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Ναού πριν φτιαχθεί ο σημερινός δρόμος



Το καλντερίμι



Ο Ναός εξωτερικά



εξωτερικά ο Ναός μας






Το τέμπλο του Νού με τις διακοσμημένες κολώνες



Το καμπαναριό



Η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής



Η εικόνα στο προσκυνητάρι




Η εικόνα του Αγ Σπυρίδωνα αριστερά στο τέμπλο






Ο Εσταυρωμένος στην κογχη του Ιερού Βήματος που ανάγεται από τον18ο αιώνα







3. ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ
 ( ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ )






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου